Общество

Неправилно шофиране: Какви са причините за зачестилите инциденти?

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

Катастрофи, жертви на пътя и неправилно шофиране. Какви са причините за зачестилите инциденти?

Това е един от проблемите на пътя - дрифтирането или плъзгането на колата прави така, че младият шофьор губи контрола над автомобила, което го кара да направи контриращо завъртане на волана, при което е възможен удар, смята професионалният автомобилен пилот Васил Жеков.

При контразавъртането има определено значение докъде да се направи. Повече се работи с газта, докато масовата грешка, която правят шофьорите е – разчитат много на волана, което прави колата много по-опасна. Ето сега ще направя опит да работя повече с газта и по-малко с волана.

Васил Жеков, професионален автомобилен пилот

Условията за дрифт по пътната мрежа в страната са неподходящи и това е забранено. Това обаче не спира шофьорите да опитват да пързалят колата си във всякакви условия.

„В България не е направено съоръжение, полигон, писта, където младите или който си е купил мощна кола да отиде и да експериментира“, посочи експертът.

По тази причина предстои да се разгледат и приемат нови промени в Закона за движение по пътищата, заради обществения натиск и зачестилите катастрофи с жертви. Едно от предложенията гласи до една година след вземане на шофьорска книжка водачът да няма право да шофира през тъмната част на деня, както и да управлява автомобил с мощност над 120 конски сили. Експертът обаче е на мнение, че има и още неща, които са важни за младите шофьори.

Особено задно предаване това е много опасна кола, мощна. За мен трябва един млад шофьор да си премине първите години в съвсем обикновен автомобил и то е много важно да е с предно предаване. Те неслучайно са масови и по-безопасни търпят повече грешки.

Васил Жеков, професионален автомобилен пилот

Според Жеков трябва да има и по-строги наказания за шофьорите, които употребяват наркотични вещества

„Според мен трябва да има отнемане на книжка, но не защото три пъти си превишил скоростта с 20 км. Карал си с 20 отгоре, което не е нищо и ще ти вземат книжката. Трябва да се наказват опасните, които имат доста актове – по 3, 4, 6 за скорост с 200 км/ч, наркотици...“, смята той.