Общество

„София мото фест“: Започна първият мото фест в подкрепа на донорството и трансплантацията

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Мото фест в подкрепа на донорството и трансплантациите – защо у нас няма достатъчно донори и как това да се промени? В студиото на „Добро утро, Европа“ гостуваха единственият българин с два присадени органа и олимпийска титла Георги Пеев и организаторът на събитието Росица Букова, а на живо от феста в ефира на Euronews Bulgaria се включи и автомобилният журналист Атанас Марков.

„Ще има постоянна зона с ретро автомобили, скъпи коли и хубави мотори. Ще има състезания в отсечката между Терминал 1 и Терминал 2. Входът за всички е безплатен. Надяваме се времето да бъде с нас. Спорт и музика и след 19ч. Валя Балканска ще е на сцената в парка, а после ще има и нестинари. Всички бяха съгласни да подкрепят тази кауза. Благодарим на хората, които не ни попречиха да случим това събитие. От огромно значение е за нас“, каза организаторът Росица Букова.

„Искам да благодаря на г-н Даниел Капсъзов, който е основния двигател това нещо да го има. Аз подходих резервирано, но гледайки какво направиха, просто шапка им свалям. Ние вече успяхме. От 10 г. насам не съм виждал да се говори толкова за донорство в България. Ако не се намесим просто нищо няма да ни се случи. Защо няма трансплантации – защото на много хора не им пука. В България има 30 областни центъра за донорство, във всяка има коордиантори, но те не са активни. Активни са в 2-3 области. Българите, когато бъдат питани – в голяма част от случаите те се съгласят. Давам пример винаги с Хърватия, нашият закон е идентичен, можеш да декларираш само отказ. Всичко е въпрос на организация. Според мен беше огромна грешка закриването на Агенцията по трансплантациите. Донорството е единственият начин да бъде победена смъртта“, коментира Георги Пеев – журналист, световен шампион по плуване за трансплантирани и единственият българин с трансплантирани сърце и бъбрек.

„Събираме средства за закупуване на техника, която да се използва за трансплантации. Има над 700 човека, които чакат за трансплантиране. До 19 ч. ще е отворена официалната част. Ако искате да гледате дрифт – от 13ч. до 15ч. ще бъде затворена отсечката между Терминал 1 и Терминал 2. Ще кара Румен Рунев и неговия брат, както и още дрифтъри. Ще има Ферарита, Ламборгинита, Поршета и т.н.“, каза автомобилният журналист Атанас Марков.

Вижте още във видеото.