Общество

„Да! За живот!“: Мото клубове, лекари и пациенти заедно в подкрепа на донорството и трансплантациите

От Марина Матева Марина Матева Водещ

От петък до неделя ще се проведе благотворителен мотофест в подкрепа на Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантациите „Да! За живот!“. Мястото е паркът до Терминал 2 на Летище София. Повече за събитието и за значимостта на тази кауза разговаряме в студиото на Euronews PrimeTime с Даниел Капсъзов – изпълнителен директор на фондация „Благотворителност и милосърдие“ и говорител на мото клубовете в София, Стефан Тамбуев – председател на Сдружение на пациенти с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация и д-р Йордан Македонски – кардиохирург в УМБАЛ “Проф.д-р Александър Чирков”.

Започваме в петък, от 10 часа. До 23 часа в неделя ще бъде непрестанен купон, има много изложения на чисто нови автомобили, на специални автомобили, на най-бързите, на ретро автомобили, мотори. Ще има и състезания. Първо е стартът на Premium Rally с 50 автомобила в първата отсечка. Ще има много забавления с музика, около 20 изпълнителя са подкрепили кампанията и ще участват благотворително. Ще има на Еньовден специална програма – ще участват Ваня Балканска, оркестърът „100 каба гайди“, нестинари. За децата ще има специални кътове, а спортното министерство ни е обещало над 20 вида спорт на събитието. Всичко е безплатно“, обясни Даниел Капсъзов.

„Донорството е живот. Единственото, което е незаменимо е донорът. По целия свят проблемът е че донорските органи са много по-малко от нуждаещите се от тях. България е на последно място по донорство в ЕС. Струва си, ако трябва да се разделиш с този живот, да дадеш част от себе си, за да могат другите хора да го продължат по този начин“, каза Стефан Тамбуев.

„Един от основните проблеми е лошата информираност на хората. Идеята за донорство е малко разпространена, особено в малките градове и по селата, където тя не достига въобще до хората“, посочи д-р Йордан Македонски.

За сърдечна трансплантация чакат 38 човека, записани в списъка на чакащите. Общо нуждаещите се са около 7000 човека. Активно чакащите, които са на хемодиализа, са около 800. А на 1000 чакащи има само една трансплантация. В България има не повече от една трансплантация на месец. Липсва въздушен транспорт и координация, посочиха още участниците в Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантациите „Да! За живот!“