Спорт

Да промениш системата: Мисията на златния медалист от Световното първенство за трансплантирани Георги Пеев

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Желанието да има повече трансплантации у нас, и да бъдат пример за хората в нужда, мотивира двама смели българи да участват на Световното първенство за трансплантирани в Австралия. Неочаквано и за двамата, Георги Пеев и Огнян Ганчев завоюват медали – златен и бронзов.

Чувство на гордост и дълг към всички, които живеят с надеждата за втори живот. С тези емоции двамата шампиони на България в Австралия приключват Световното първенство за трансплантирани. 

 

Оги Ганчев днес спечели бронзов медал на 100 м гръб, във възрастова група 60-63 г. и стана втория българин с медал от световно първенство в плуването. Неговият син Мирослав Ганчев, който ни придружава и ни подкрепя в Пърт, Австралия. 

Георги Пеев - световен шампион по плуване за трансплантирани   

Мога да кажа, че състезанието беше много оспорвано. А самата подготовка и идването ни тук в Австралия беше много трудно, но всичко мина добре и се представихме отлично. Аз съм всъщност най-възрастния като години, като продължителност на живот след трансплантация, направена в България, започвам 17-та година. На вас какво ви се случи в тези 17 години? Най-важното е може би, че имам двама внуци, радвам се на много хубаво семейство.

Огнян Ганчев - вицесветовен шампион по плуване за трансплантиране

Успехите са част ежедневната борба и жажда за живот, но и път към по-голямата цел - увеличаването на трансплантираните хора у нас.

„Имах очаквания да има отзвук в България от нашето участие. Нямах никакви очаквания да плувам на финал, камо ли да взема медал. Днес примерно също плувах много добре, станах 4-и на 50 м "Бруст". За мен е голям успех, защото времето което направих беше много добро. Днес ни се обади Стефка Костадинова да ни поздрави. Аз не знам кое е по-ценно, това че съм взел златен медал, или това че ми се обади Стефка Костадинова. Това беше изключително за нас. Каза, че ни прегръща и чака да се видим в България, и много ще се радва да се запознаем лично. Ще продължите ли като се върнете тук с активните тренировки по плуване? Не, няма да продължа с активните тренировки по плуване като се прибера, по простата причина, че аз живея в град, в който няма нормален плувен басейн. И ще продължа да плувам както и до сега, когато мога и когато намеря време. Георги Пеев е от Хасково“, казва той.

Въпреки, че не разполага с кой знае какви условия, той не губи мотивация. 

„В България абсолютно нищо не е уредено за хора с увреждания, без значение какви. Нито средата е достъпна за хора с увреждания, нито такива като нас имат възможност да спортуват активно. Особено в провинцията ги няма специалистите, които да кажат докъде да са натоварванията. Ето затова такива световни първенства на мен и Огнян са ни много полезни. Тук научаваме много повече отколкото можем да научим в България. Световната титла е начин да ви забележат, може би сега ще бъдете чут?Надявам се, но докато сутрешните блокове на телевизиите канят говорещи глави и политици, заради които няма трансплантации, а нас ни включват накрая, когато всички вече са отишли на работа и гледаемостта е ниска, аз не очаквам нищо добро да се случи. Това зависи само от политиците. Трябва да има политическа воля, за да може да се разбута системата и да има повече реализирани донорски ситуации, да има повече трансплантации в България. Аз моята работа съм я свършил и Огнян неговата. От тук нататък няма вече какво да направим ни“, гневи се Пеев  

Двамата шампиони всячески се опитват да променят системата и да дадат гласност на проблема с ниския брой трансплантации у нас.

 

Преди години имахме повече реализирани, а в момента не. На никого не му пука. Просто не е направена организация българските центрове да се реализират. Питайте шефа на Пирогов, защо няма нито една реализирана донорска ситуация. Ето един хубав въпрос, вие защо имате координатори по донорство, какво работят те, защо там няма реализирани донорски ситуации. Казвам Пирогов, защото това е най-голямата спешна болница в България, мога да ви посоча поне още 10 такива, но Пирогов е най-голямата такава.  

Георги Пеев - световен шампион по плуване за трансплантирани 

Преминал по пътя на трансплантацията и видял системата отвътре, Георги има своето обяснение за проблемите в нея. 

„Всичките ми приятели избягаха, аз не мога да избягам. Как може да промените средата тогава, оставайки тук?Докато съм жив ще продължавам да правя това, което умея. С Огнян и с други, които ръчкаме системата и доказваме, че донорството е живот и това е всъщност смисъла да има повече трансплантации. Продължаваме да се борим, защото аз искам да не сме двама на следващото първенство, а да сме 20. Това е моята основна цел, и се надявам това нещо да се случи. Аз мисля, че когато повече хора чуят и обществото по-активно се намеси, вярвам че това ще стане, оптимист съм. В крайна сметка ние имаме специалистите, трябва просто някой трябва да накара ония да се размърдат и да заработят. Под ония се сещаме кои имам предвид. Проблемът е, че координаторите в 30-те координаторски центрове в България не работят. Работи д-р Сибила Маринова, работи проф. Платиканов във Варна, в плевенската болница работи координаторът и до там, останалите 27 просто не работят. Това което от години се казва е, че координаторът трябва да бъде назначен и да работи само това, т.е. да търси донорски ситуации. Не е вярно, че българинът отказвал и че обществото не било зряло. Това въобще не е вярно. Другото нещо е, че през 2018 г. закриха Агенцията по трансплантации. Това е политическо решение изцяло. Защо я закриха, питайте ги. За да оптимизират дейността, закриха и малкото което имахме. Ето тия същите, които ги каните сутринта в най-гледаното време“, ядосва се Георги.

От 2013 г. в гърдите на Георги бие чуждо сърце, а две години по-късно получава и бъбрек от майка си. Ето защо постиженията днес, години след тежките изпитания, са важни не само за него, но и за близките му хора.

 

Те се радват, че постигнах целта си, защото те са с мен и ме подкрепят в това което правя с моята кауза. В крайна сметка целта ми беше да дойда до тук. Аз не се надявах на някакви титли и медали. Да дойда тук, за да се види че може ако трябва човек да дойде до другия край на света, за да събудим системата. Т.е. те от това са по-щастливи, а не че имат световен шампион. Имат прекрасен съпруг и човек, нескромно звучи сигурно. Ако трябва да вдъхнете кураж на тези, които в момента очакват да бъдат трансплантирани, какво ще им кажете?Да не се отказват. Никога да не се отказват, да продължават да се борят. Аз съм с тях и този медал, който съм спечелил е за тях. 

Георги Пеев - световен шампион по плуване за трансплантирани   

А най-важното в труден момент са вярата и куража, казва световният шампион, и силата от която имат нужда всички онези хора, които очакват обаждане, че е намерен орган за тях.