Европа

Пригожин обяви, че „Вагнер“ контролира Ростов на Дон. Кремъл обвини групировката във въоръжен метеж (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Ръководителят на руските наемници от "Вагнер" - Евгений Пригожин обяви, че бойците му са превзели административните сгради и щаба на Южния военен окръг в град Ростов на Дон. Това се случа, след като вчера Пригожин обвини руската армия, че е унищожила неговите бойци, без да даде повече подробности за обвинението си, като се закле да "спре злото" на военното ръководство в Москва.

Министерството на отбраната на Русия бързо публикува изявление, в което се казва, че обвиненията на Пригожин "не отговарят на действителността и са информационна провокация".

В поредица от аудио съобщения, публикувани на официалния му профил в "Телеграм", Пригожин заяви, че "злото на руското военно ръководство трябва да бъде спряно", като добави: "Тези, които унищожиха нашите момчета, които унищожиха живота на десетки хиляди руски войници, ще бъдат наказани. Моля никой да не оказва съпротива".

По думите на Пригожин срещу лагерите на частната военна компания (ЧВК) "Вагнер" е била извършена ракетна атака. "Според очевидци, ударът е бил нанесен откъм тила, т.е, е бил нанесен от военните на руското министерство на отбраната", заяви той.

Пригожин се закле да си отмъсти за случилото се:

Ние сме 25 000 на брой и ще разберем защо в страната цари хаос. Това не е военен преврат.

Евгени Пригожин, ръководител на ЧВК "Вагнер"

Според Пригожин „Вагнер“ са преминали границата от Украйна и са стигнали до Ростов. На кадри в социалните мрежи в руския град се забелязва военна техника. Чува се и стрелба. Автентичността на кадрите обаче не е потвърдена. Губернаторът на Ростовска област призова жителите да излизат от домовете си само при необходимост. 

Освен това Пригожин твърди, че силите му са свалили руски хеликоптер.

От руското военно министерство нарекоха твърденията му „неверни“. Руските държавни телевизии прекъснаха програмите си, за да съобщят за реакцията на властите в Москва.

Федерална служба за безопасност призова бойците на „Вагнер“ да не изпълняват заповедите на Пригожин, и дори обратното – да помогнат за задържането му.

А руски военни генерали предупредиха наемниците да не действат срещу армията на Москва и да се подчиняват на Владимир Путин.

Ходорковски призова да се помогне на силите на Пригожин срещу режима на Путин

Бившият руски олигарх и настоящ противник на Кремъл Михаил Ходорковски призова да се помогне на ръководителя на частната военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин, след като групировката влезе в открит сблъсък с военното ръководство в Кремъл.

„Трябва да се помогне дори на дявола, ако реши да тръгне срещу този режим. Този бандит (Пригожин) иска да обезпокои другия бандит (Путин). Сега не е момент да се мръщим и цупим, сега трябва да му помогнем“, написа Ходорковски в социалната мрежа Телеграм.

Prigozhin На тази снимка, направена от видео, публикувано от пресслужбата на Пригожин в петък, 3 март 2023 г., Евгений Пригожин, собственик на военната компания "Вагнер Груп", се обръща към украинския президент Володимир Зеленски с молба да изтегли останалите украински сили от Бахмут, за да спаси живота им, на неуточнено място в Украйна..

Засилена мерки за сигурност в Москва

Президентът на Русия Владимир Путин е информиран за ситуацията, която се развива около Евгений Пригожин, основателя на ЧВК "Вагнер", и се вземат всички необходими мерки, съобщи пред журналисти прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков

Според информация на ТАСС от служите за сигурност, в петък вечерта е била засилена охраната на правителствени сгради, транспортни обекти и други ключови места в Москва.  В района на Кремъл се съобщава за патрулиращи военни и полиция.

А руски военни генерали предупредиха наемниците да не действат срещу армията на Москва и да се подчиняват на Владимир Путин.

Призовавам ви да спрете сега. Въоръжените сили не са и няма да използват никакви оръжия срещу вас. Последното нещо, от което се нуждаем сега, е гражданска война в страната. Променете решението си.

Владимир Алексеев, зам.-началник на ГРУ

Междувременно от украинското министерство на отбраната коментираха ситуацията с думите: „Ние наблюдаваме.“

 

„Войната не беше необходима“

Вчера по-рано през деня президентът на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, заяви че нахлуването в Украйна е основано на лъжи от страна на Кремъл, предаде Ройтерс.

Пригожин каза това на видеозапис, разпространен от пресслужбата му в Телеграм.

Зад честите тиради на собственика на "Вагнер" в социалните мрежи прозира неговата изолация от основните военни действия. Днес обаче той за първи път разби основните аргументи на Русия за "специалната военна операция", с която започна войната в Украйна на 24 февруари миналата година, отбелязва Ройтерс.

"Нищо извънредно не се случи на 24 февруари. Министерството на отбраната се опитва да измами обществото, а президентът ни разказва някаква история за луда агресия от страна на Украйна и как те са се опитвали да ни нападнат заедно с цялото НАТО. Войната им трябваше, за да може (Сергей) Шойгу (б. р. – министърът на отбраната на Русия) да стане маршал и да вземе втори медал на Герой на Русия. Войната не беше необходима за демилитаризация и денацификация на Украйна", каза Пригожин.

По този начин той влезе в противоречие с твърденията на Кремъл, според които украинската контраофанзива е провал, отбелязва АФП.

"Руската армия се изтегля в сектори на Запорожка и в Херсонска област, украинските въоръжени сили напредват", каза Пригожин във видео, публикувано в Телеграм от неговата пресслужба.

"Същото се случва и в Бахмут, врагът прониква все по-надълбоко в нашата отбрана", заяви бизнесменът. 

Няма никакъв контрол, няма военни успехи на Москва.

Евгени Пригожин, ръководител на ЧВК "Вагнер"

Думите на Пригожин не може да бъдат проверени от независим източник. Те обаче противоречат на тези на руския президент Владимир Путин и на министъра на отбраната Сергей Шойгу, според които руската армия отблъсква украинските атаки, отбелязва АФП.

Последните дни Путин повтори, че украинската контраофанзива е провал и че силите на Киев са понесли катастрофални загуби. Вчера Шойгу увери, че украинската армия е в процес на прегрупиране, след като не е успяла да пробие руските сили. Веднага след това Пригожин определи като големи лъжи победоносните изявления на руското министерство на отбраната, обвинявайки генералния щаб, че крие трудностите, с които се сблъскват руските сили на терен и загубите, които те понасят.

Но доказателство, че украинската контраофанзива се взима много на сериозно от Москва, бе това, че на няколко пъти в рамките на няколко дни Путин говори за ситуацията на бойното поле, макар че той има склонност в последните месеци да не коментира в детайли случващото се там.

Докато много руски опозиционери са в затвора заради критики, свързани с конфликта в Украйна, ръководителят на "Вагнер" открито постави под въпрос причините, поради които бе започната така наречената руска специална военна операция.

"Войната беше необходима, за да може една група мръсници да бъде повишена", заяви днес той и обвини руските олигарси, че имат нужда от война, докато Киев, според него, е готов на каквото и да е споразумение.