Спорт

Призив за разследване срещу Челси: Европейски клубове настояват за проверка на сделките на сините със Саудитска Арабия

От Георги Георгиев Георги Георгиев Стажант
Chelsea Sport

Редица европейски клубове настояват за справедливо пазарно разследване на трансферите, които Челси осъществява със Саудитска Арабия. Това съобщава британският вестник "Телеграф". Сините от Лондон са на път да осъществят няколко сделки с клубове от Саудитска Арабия. Същото прави и друг клуб от Висшата лига - "Уулвърхемптън". Според клубове от Европа, коментирали пред "Телеграф", това е начин да се покрият условията на финансовия феърплей (FFP).

Саудитската професионална лига, която е елитното ниво на футбола в страната, започна да харчи огромни средства за играчи. През зимата беше привлечен Кристиано Роналдо с рекорден договор, а наскоро в местния шампионат премина и носителят на "Златната топка" Карим Бензема.

"Челси" и "Уулвърхмептън" виждат в преговорите със Саудитската професионална лига, която се финансира от Публичния инвестиционен фонд (ПИФ) на страната, възможност да се освободят от големите имена срещу високи възнаграждения. Други отбори обаче се опасяват от потенциални нарушения на пазара. Също така те настояват за контрол върху сделките, тъй като те могат да изиграят важна роля за това "Челси", който през миналия сезон похарчи 600 млн. паунда за играчи, и другите клубове да спазят финансовите правила на Висшата лига през следващата година.

"Телеграф" отбелязва, че в наръчника на Висшата лига вече има протокол за оценка на справедливата стойност, който трябва да се спазва от клубовете. Някои от отборите, които се оплакват от настоящата ситуация, обаче настояват за истински разследвания от страна на УЕФА.

За Саудитска Арабия разходите в спорта са част от проекта "Визия 2030" на кралството, който се стреми да диверсифицира икономиката на страната от петрола. Инвестициите във футбола и други спортове се разглеждат като ключов стълб на стратегията.

Още спортни новини вижте във видеото: