Спорт

УЕФА наказа Моуриньо: Португалецът няма да води Рома в четири двубоя заради обиди към съдия

От Георги Георгиев Георги Георгиев Стажант
Jose Mourinho AP Снимка: AP

Жозе Моуриньо беше наказан да не води "Рома" четири мача от Европейската футболна асоциация (УЕФА) заради поведението си след финала на Лига Европа срещу "Севиля". Треньорът на "Рома" поиска обяснение от съдията Антъни Тейлър още на терена след мача. Той е санкциониран заради това, че засипа с обиди рефера на паркинга на стадиона след финала.

Моуриньо, който след мача каза, че Тейлър "му прилича на испанец", е наказан заради "груб и обиден език". Италиански медии публикуваха видео, на което се вижда как той отива при съдиите, докато те се качват на бус на паркинга и се чува как псува главния рефер, нарича го "позор", а след това продължава да му говори на висок тон, но на италиански.

След мача Тейлър и семейството му бяха овикани от ядосани фенове на "Рома" и на летището в Будапеща, където се проведе финалът. УЕФА заяви, че подобно "насилствено поведение" е неприемливо.

"Рома" отделно ще трябва да плати глоба от 55 хил. евро и получи забрана да продава билети на гостуващи фенове заради хвърлени предмети и запалени факли от агитката. Италианският клуб трябва да се свърже и с унгарската футболна федерация и да плати щетите по стадиона в Будапеща.

"Уест хем" беше глобен с 58 хил. евро и получи забрана да има гостуващи фенове в един мач, след като привърженици на тима хвърляха предмети на финала на Лигата на конференциите срещу "Фиорентина". Капитанът на италианския тим Кристиано Бираги беше ударен в главата по време на мача.

Още спортни новини вижте във видеото: