Общество

Зърнопроизводител: Забраната за внос на зърнени култури от Украйна е неефективна

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Забраната за внос на зърнено култури не е ефективна, в страната продължава да влиза зърно от Украйна, но основната култура, която се внася е слънчоглед. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ председателят на Национална асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов. По думите му жътвата вече е започнала, но складовете на колегите му от цялата страна все още са пълни с миналогодишната продукция, която не са реализирали заради украинските зърнени култури, които се внасяха у нас.

Много малка част от зърнопроизводителите са продали стоката си, но не защото нещо се е подобрило, а защото хората просто нямат избор. Няма къде да приберат новата реколта и са продали на каквато и да е цена, която обаче е много по-ниска от себестойността.

По думите на Проданов цената на слънчогледа продължава да се понижава, като към момента тя е между 630 и 670 лв. В различните краища на България. Трудните времена за зърнопроизводителите продължават, а новата реколта е произведена с още по-голяма себестойност, цените на торовете и препаратите са много високи, обясни още производителят.

По време на днешния Консултативен съвет по зърно ще обсъдим ръководството на Министерство на земеделието и храните ситуацията с очакваната реколта по области. Ще обсъдим и нашето становище за това както се случва на пазарите. Надяваме се днес от ведомството да ни дадат информация и какви са точните количества на украинска продукция, които влизат в страната.

Около 12 000 т. нерафинирано олио е влязло в страната от Украйна само за седмица, а това е месечното потребление за страната ни, коментира още председателят на Национална асоциация на зърнопроизводителите.

Цялото интервю вижте във видеото.