Общество

„Пилон Рожен“: Институции проверяват законността на започналия строеж

От Euronews България Euronews България

Серия от проверки от различни институции започват срещу мащабния проект на Рожен, който предвижда издигането на националния флаг на 1430 метра височина. След проверката на Министерството на околната среда и водите, следват проверки и от Министерствата на земеделието и на регионалното развитие и благоустройството. Първата вече е установила, че теренът е частен, не е в защитена зона и е със статут на земеделска земя. Освен от „Сдружение за дива природа Балкани“, въпроси са входирани и от депутати от „Продължаваме промяната“.

"Това, което успяхме да видим всъщност са ливади и пасища, така че в кадастъра не става дума за строеж. В случая не е важно дали е частен, държавен или общински, а това какво е разрешено на него и какъв е неговият статут за земеползване", сподели за Euronews Bulgaria Петко Цветков, председател на УС на „Сдружение за дива природа Балкани“.

"То е видимо, че даже и да имаш едно точково въздействие, което не е само точково, а и площно, тонове бетон се изливат, за да има една стабилна основа на този пилон, всъщност довеждащата инфраструктура, пътищата през околните терени и ливади и други такива, си е значително увреждане на околната среда", каза още той.

 

Повече вижте във видеото.