Политика

Гешев подава оставка като прокурор. Ще решава "политическите проблеми с политически средства" (Допълнена)

От Euronews България Euronews България
9.Ivan Geshev BGNES

Уволненият миналата седмица от Пленума на ВСС от поста главен прокурор Иван Гешев, обяви в емоционално видеообръщение, че е подал оставка като прокурор. Обръщението е заснето на фона на българското и европейското знаме, а Гешев констатира, че "никоя прокуратура не може да се справи с корупцията, когато тя е държавна политика", че "политическите проблеми се решават с политически средства".

„През последните месеци пред очите на цялата нация и международната общност Прокуратурата на Република България е подложена на безпрецедентен натиск и грубо незаконно вмешателство в работата на съдебната система. За да се овладее и този последен защитник на народа и да се използва за репресии. Дори се оказахме в парадоксалната ситуация, в един момент още преди да е обнародван указът за освобождаването ми формално да има двама главни прокурори“, казва бившият обвинител №1.

„Явно страхът е голям и графикът на дълбоката държава и задкулисието трябва да бъде спазен с цената на всичко. В опит да блокират работата ни по ключови и особено чувствителни за държавата дела, силите на мрака, както аз ги наричам, предприеха поредица от действия, характерни за авторитарните и мафиотски режими!“, допълва той. После без да конкретизира отново казва, че „последователната ни борба срещу престъпни олигарси и срещу крадливи партийни лидери доведе в последните месеци до безпрецедентното обединение на висши политици, мафия и сенчест бизнес“.

„За мен е очевидно, че изтичането на информация от страна на осведомени по тези дела към пряко засегнатите е основната причина за бързата им и брутална реакция към мен. Методите им вече са публично известни. Те винаги, по правилата на мафията, започват с тих опит за подчинение и приемане на техните условия, които винаги са силно изкушаващи, но винаги свързани с предателство! И ако това не сработи, продължават с откровени заплахи включително и за човешки животи, и накрая с реализация на заплахите. Всичко това не само казах, че ще се случи, но то се случи и ще продължи да се случва пред очите ни. Безскрупулно и дори без опит за елементарно приличие...“, твърди Иван Гешев.

В заключение обеща да продължи "битката за истина и справедливост в нашето Отечество".

Съюзът на съдиите в България с остра позиция срещу избора на Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността главен прокурор. В четвъртък се очаква правосъдният министър Атанас Славов да свика Пленума на Висшия съдебен съвет, за да се установи има ли външна намеса при избора на Сарафов.

Обобщение от Камелия Колева вижте в следващото видео: