Общество

Краткият път на Иван Гешев като главен прокурор

От Теодор Лазаров Теодор Лазаров Репортер

Избран за главен прокурор след процедура, в която е единственият кандидат за поста. Иван Гешев встъпи длъжност в края на 2019-та година. Мандатът му влезе в историята още преди да започне, защото Гешев се оказа първият главен прокурор, чийто указ за назначаване президентът отказа да подпише. Румен Радев подпечата документа от втория път, когато вече нямаше законово право да отлага.

 

Издигането на един-единствен кандидат, не само че е лишено от състезателност, но и отнема от престижа и легитимността на главния прокурор.

Румен Радев, президент на България

Именно накърнения престиж на съдебната власт, но по друга линия, се оказа и причината за отстраняването на Гешев няколко години по-късно. Звездата на Гешев изгря с мегаделото КТБ. По него той работил две години, през които чрез специална заповед той бил изключен от разпределението на други дела. А преди да стане шеф на прокуратурата, Гешев бе началник на вече закритата специализирана прокуратура.

"Към момента продължавам 99% дори някой да ми предложи да не участвам в това състезание, което се очертава изключително мръсно и гадно. Ако се търкаляш в калта, няма как да не се оцапаш", каза Гешев тогава.

Въпреки скептицизма, държавното обвинение демонстрира приемственост. "Казвам ясно, че господин Гешев има моята подкрепа, казвам ясно, че ще дам моя глас за господин Гешев", заяви предшествникът му Сотир Цацаров.

А Цацаров не бе единственият член на ВСС на това мнение. След втори дебат, с 20 на 4 гласа, кадровиците препотвърдиха избора на Гешев. И последваха протести...

И само няколко месеца след като Гешев оглави прокуратурата, работата на държавното обвинение не сложи край на общественото недоволство. Напротив – прокурорска акция в Президентството провокира избухването на масови протести през лятото на 2020 г.

Цяло лято гражданите протестираха с две искания – оставка на Иван Гешев и в последствие и оставка на правителството на Бойко Борисов, доверието си от което вече бе снел президентът Радев, в чиято институция нахлуха от обвинението.

Оставка Гешев не даде. Но два пъти министри искаха предсрочното му отстраняване – служебният Янаки Стоилов и правосъдният от кабинета на Кирил Петков – Надежда Йорданова. И двете не минаха – първото, защото според еди кой си мнозинството във ВСС било недопустимо.

По-късно Конституционният съд опроверга кадровиците, които сметнаха, че правосъден министър не може да иска подобна процедура. И от това се възползва редовният правосъден министър Надежда Йорданова. Но тогава ключовото за историята на Гешев като главен прокурор мнозинство във ВСС, гласува в негова подкрепа.

Успоредно с протестите и исканията за отстраняване, Гешев ръководеше прокуратурата с характерен стил на поведение и не само.

Държавното обвинение повдигна редица обвинения на хазартния бос Васил Божков. Така и, обаче, не успя да го задържи, а на твърденията на Божков за рекет от правителството на Борисов, прокуратурата не обърна сериозно внимание.

 

До момента са докладвани разпити на шестима души, сред които и на премиера Кирил Петков. Неговият разпит е бил първото действие по разследването. Г-н Петков разказал в разпита си за публично обявената среща с Лаура Кьовеши, в която са говорили за твърденията на Иван Гешев, че е изнудван от Севдалина Арнаудова, Владислав Горанов и Бойко Борисов.

Десислава Петрова, говорител на СГП

Под ръководството на Иван Гешев прокуратурата редовно съобщаваше за поредната разбита организирана престъпна група. Наред с успехите... държавното обвинение имаше и своите слаби моменти. Например, когато ЕСПЧ глоби страната ни заради делото Баневи. Европейският съд счете, че е нарушена презумпцията за невинност. В мандатът на Иван Гешев ще се запомни и нарушения диалог между правохранителните органи. По време на политическата криза и поредицата от парламентарни избори, МВР и различните министри, които го оглавяваха не пожелаха да работят заедно с държавното обвинение срещу изборната престъпност.

Искрите прехвърчаха в различни посоки в хода на целия мандат на Иван Гешев – и така до 1-ви май 2023 г., когато сте стигна до взрив. Експлозия в близост до колата на главния прокурор, която ден по-късно провокира протест на прокурори в защита на Гешев

Дали взривът беше в резултат на експлозия на, както обявиха разследващите, трикилограмов тротил, още не е изяснено. Но е факт, че в рамките на дни прокурорската вълна от съпричастие се обърна на 180 градуса.

И досега защитавалото Гешев мнозинство във ВСС поиска неговото отстраняване първи път... след седмица и втори път. С нови аргументи. Предложенията минаха през заседания и процедури и на 12-ти юни, точно един месец след като бяха внесени, Иван Гешев се оказа първият в историята главен прокурор, отстранен от поста си.