Европа

Руските сили са влезли в град Лисичанск

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Руски сили и проруски сепаратисти са влезли в град Лисичанск, където боевете се прехвърлиха по улиците. Градът на другия бряг на река Северски Донец – Северодонецк, премина изцяло в ръцете на окупационните сили, съобщи Украйна. Нейните войници са се изтеглили оттам.


Северодонецк е стратегически за контрола върху цялата Луганска област в Източна Украйна. Русия използва тежък артелилерийски обстрел и непрекъснати въздушни удари в продължение на дни срещу противника, който бе принуден да отстъпи. Десетки руски ракети са поразили военни обекти в Западна и Северна Украйна. В офанзивата си Москва може да разчита на своя съюзник Беларус, от чиято територия, по думите на местен служител, са били изстреляни ракети към граничния район Чернигов, на североизток от Киев. 

 

През следващите няколко месеца ще изпратим в Беларус тактически ракетни системи "Искандер-М", които са способни да изстрелват балистични и крилати ракети, както и конвенционални и ядрени бойни глави.

Владимир Путин, президент на Русия

В неделя сутринта украинската столица Киев бе подложена на нов ракетен обстрел. Чути са 4 експлозии. Засегнат е жилищен комплекс. Избухнал е пожар в 9-етажен жилищен блок. Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи, че взривовете са били в Шевченкивски район. Има ранен един човек.