Euronews Уикенд

Румъния става основен център за износ на украинско зърно

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Международните дипломатически усилия за осигуряване на безопасния износ на зърно от Украйна не спират, но напредъкът е бавен. Украинските пристанища остават блокирани, а с тях и над 20 тона зърно. 

Румъния е в позиция да помогне за предотвратяване на продоволствената криза като се превърне с основен център за износ на селскостопански продукти от Украйна.

И докато Румъния се заема с тази амбициозна цел, икономически експерти и оператори на пристанища предупреждават, че може да бъде трудно осъществена. 

 

Пристанището в Констанца сега е основното за зърнените култури на Украйна към останалия свят. Можем да увеличим тези количества, които преминават транзит от Констанца с поредица от инвестиции в оборудване. 

Дан Долгин, оперативен директор за зърнени култури, Comvex SA

Нито един оператор обаче не може да се ангажира да инвестира в допълнителна инфраструктура, която ще стане излишна, след като войната в Украйна приключи. С приближаването на жътвата и на други места, очакванията са, че транзитът на зърнени значително ще се забави без допълнителни инвестиции. 

 

Колкото до инвестициите, повтарям, в момента не трябва да говорим за големи такива. В момента трябва да говорим за малки корекции на инвестициите, които не включват непременно европейски фондове, където можем да закъсаме в бюрокрация. Сега трябва да се направят промени в съществуващата инфраструктура, за да може въобще след това да говорим за за нова инфраструктура и създаване на нов капацитет за съхранение... Това са милиарди евро. 

Джордж Вулканеску, икономически анализатор

Според анализатора намирането на алтернативни маршрути за украинското зърно не е задача нито за частни логистични компании, нито за която и да е държава самостоятелно и повтори призива на румънския президент за създаването на т.нар. международна коалиция за целта.