Euronews Уикенд

Украинските сили се изтеглят от Северодонецк

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

След седмици на ожесточени сражения украинските сили получиха нареждане да се изтеглят от Северодонецк, защото в града не е останало почти нищо за отбраняване. 

Според областния губернатор около 90 процента от сградите са разрушени. Стотици цивилни все още намират убежище в химическия завод „Азот“.

Това е най-голямата загуба за Украйна от началото на войната след падането на Мариупол през май. Същевременно отваря път за Москва за превземането на цялата Луганска област - като следващата и последна цел в района ще бъде съседния Лисичанск. 

Украинският президент Володимир Зеленски отново приветства решението страната му и Молдова да получат статут на кандидатки за членство в ЕС.

 

Казваме: Украйна получи статут на кандидат за ЕС. Нека да кажем: Украйна си отвоюва статута на кандидат за ЕС. Да не е паднал от небето? Не изтърпяхме и не направихме ли много? Днес се фокусираме върху седем изисквания на съюза. Но плаши ли ни? Не. Защото преди това сме изпълнили успешно стотици. Да не забравяме за това.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Киев обвини Москва, че иска да въвлече Минск, дипломатически съюзник на Русия, като страната в конфликта. Руската армия обстрелва с десетки ракети Украйна, заявиха местните власти. Ударени са военни обекти в западната и северната част на страната.