Спорт

Финалът в Лига на нациите: Хърватия излиза за своя първи трофей, Испания ще търси успеха след загубения финал през 2021 г.

От Божидар Барабарев Божидар Барабарев Спортен редактор
Ligata Na Naciite

Тази вечер Хърватия и Испания се изправят един срещу друг на “Де Кайп” във финален сблъсък за трофея в третото издание на Лигата на нациите. Началото на двубоя в Ротердам е в 21:45 часа българско време.

“Ватрените” все още преследват своя първи трофей от официално състезание като самостоятелна държава. Златното поколение на Хърватия се представи чудесно на последните два Мондиала, но така и не успя да стигне до световната купа. През 2018-а “шахматистите” загубиха с 2:4 от Франция на финала в Русия, а преди няколко месеца се окичиха с бронзовите медали в Катар. Сега те имат възможността да запишат първи триумф, макар и на далеч по-скромен турнир. От друга страна, “Ла Фурия роха” може да се похвали с четири големи трофея - световната титла от 2010-а, както и трите европейски титли от 1964-та, 2008-а и 2012-а. Трофеят от Лигата на нациите обаче все още липсва в колекцията на иберийците. Преди две години те отново играха финал в турнира, но отстъпиха с 1:2 на Франция.

Преди дни станахме свидетели на два страхотни полуфинала в турнира. Хърватия бе много по-опасният отбор в атака срещу домакина Нидерландия и след като изоставаше на почивката, успя да обърне мача, а след това да го спечели с 4:2 след продължения. Испания също напълно заслужи триумфа си срещу Италия. Хоселу класира тима за финал с късен гол. Последният двубой между финалистите бе преди две години в осминафиналите на Европейското през 2020-а, като испанците спечелиха със зрелищното 5:3 след продължения.

Още спортни новини вижте във видеото: