Свят

НАТО обсъжда нова дългосрочна военна помощ за Украйна

От Euronews България Euronews България

Министрите на отбраната на НАТО се събраха на двудневна среща в Брюксел. Те обсъждат нова военна помощ за Украйна, както и организирането на срещата на върха на Алианса следващия месец. България е представена от министъра на отбраната Тодор Тагарев.

От Киев очакват решение за предоставянето на изтребители Ф-16. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин определи битката на Украйна срещу руската инвазия като "маратон, а не спринт", като потвърди дългосрочната си подкрепа за Киев. 

 

Ще продължим да предоставяме на Украйна помощта, от която тя се нуждае в този момент, както и това, от което се нуждае, за да се предпази в дългосрочен план от руската агресия. И не се заблуждавайте, ние ще подкрепяме Украйна в дългосрочен план. 

Лойд Остин, министър на отбраната на САЩ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари на Полша, че е подкрепила кандидатурата на Украйна за членство в НАТО, като заяви, че "това е точно моментът, в който руските предположения, че някой в НАТО все още се страхува от Русия, трябва да бъдат напълно разбити.“

 

Позицията на Полша по отношение на членството на Украйна в НАТО е доста реалистична. Съвместно разработваме конкретно съдържание за срещата на върха на НАТО във Вилнюс. Това е точно моментът, в който руските предположения, че някой в НАТО все още се страхува от Русия, трябва да бъдат напълно разбити.

Володимир Зеленски, президент на Украйна 

През 2008 г. НАТО се съгласи, че един ден Украйна ще се присъедини към алианса, но не определи дата, на която тя да започне преговори за членство. С напредването на войната Украйна подаде молба за "ускорено присъединяване" към НАТО на 30 септември миналата година. НАТО няма официално присъствие в Украйна и като организация оказва само несмъртоносна подкрепа на Киев, въпреки че съюзниците поотделно и в групи доставят оръжия и боеприпаси. Комисията НАТО-Украйна ще бъде преобразувана в Съвет НАТО-Украйна, което ще даде на страната равноправно място на масата с 31-те съюзници.