Политика

Христо Иванов: Отстраняването на Гешев е добра новина на трупчета

От Euronews България Euronews България

„Отстраняването на Гешев е събитие, което си заслужава да бъде оценено. Има позитивни, но и скептични оценки, които казват, че тези, които си го избраха, по същия начин си го свалиха в една процедура, която постави съмнения. Хората, които изразяват съмнения, имат свои основания". Това заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов по повод окончателното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев от поста. „Отстраняването на Гешев е една добра новина на трупчета. Длъжни сме накрая да произведем положителния резултат", каза още съпредседателят на ДБ, цитиран от БГНЕС.

„Премахна се Иван Гешев, но и заради продължаващите две години усилия от наша страна и от гражданското общество. С различна степен на желание политиците от партиите бяха принудени да се приспособят към тази реалност. Въпросът е дали сега ще превърнем тази ситуация в постоянна, в която няма да позволим прокуратурата да бъде бухалка", допълни Иванов.

„Дали отстраняването на Гешев ще се превърне в елемент от една добра тенденция зависи от промените в Конституцията – ние трябва максимално да ограничим властта и липсата на отчетност на главния прокурор, трябва да разделим ВСС на две, там трябва да има и представители на обществото, излъчени от НС, но не трябва да са мнозинство. Трябва да има закон за устройство на съдилищата, да ограничим възможността за злоупотреби със следствената тайна, за да ликвидираме възможността да съществуват фигурите на вечния обвиняващ и вечния обвиняем, които предполагат възникването на т. нар. дела на трупчета", каза още Иванов.

„Гешев трябваше да бъде отстранен заради делата на трупчета, заради различното прилагане на закона, а те измислиха друго. Освободиха го тези, които го избраха, не знам дали някои от тях не ги е срам”. Това заяви другият съпредседател на ДБ Атанас Атанасов. Според него е „важно да бъде реформирана институцията прокуратура, а би трябвало да се обсъди дали изобщо трябва да съществува фигурата главен прокурор, но този въпрос изисква Велико народно събрание“.

По думите му „по-важното е да бъдат отнети кадровите правомощия на главния прокурор, защото в това се крие разковничето”.

“ВСС трябва да определи някой, който временно да изпълнява тази длъжност докато се случат тези промени, а ние трябва да изберем нов състав на ВСС”, допълни Атанасов.

“Конституционният съд ще реши дали отстраняването на главния прокурор е легитимно. Заместникът му трябва да бъде избран в 7-дневен срок, след което стартира процедура по избор на нов, което продължава доста дълго време - 2-3 месеца”. Това заяви Стою Стоев, председателят на парламентарната правна комисия от ПП.
“Дали ще стигнем до конституционни промени до момента, до който се стигне до нов избор на главен прокурор, предстои да видим. Сега най -важното е да видим дали обстоятелствата в момента ще променят мотивацията на останалите сили за промяна в Конституцията“, каза Стоев.

"В ръцете на ВСС"

"Това го решава Висшият съдебен съвет, не парламентът". Така депутатът от ДПС Делян Пеевски отговори на репортерски въпрос кой трябва да е следващият главен прокурор. Според Пеевски темата с освобождаването на главния прокурор Иван Гешев няма нищо общо с конституционната реформа.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пък настоя журналистите да прочетат Конституцията и съответните закони, за да разберат какво следва оттук насетне с процедурата около избор на наследник на Иван Гешев.

„Има законова процедура по избор на нов главен прокурор. Проблемът не беше коя ще е личността на главния прокурор, това не е съдебна реформа. ДБ и ПП се вкараха в този капан, защото свързаха съдебната реформа със смяната на главния прокурор“, смята Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН.