Икономика

Австрия закрива най-стария си печатен вестник - Wiener Zeitung

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Скоро Австрия ще закрие най-стария си печатен ежедневник. Държавният Wiener Zeitung е считан за пример за качествена журналистика. Но от края на месеца изданието ще бъде публикувано само онлайн.

Редакционният екип е недоволен от промяната, защото ще бъдат съкратени много работни места. Последният брой на вестника ще излезе на 30 юни.

Вестникът съществува от 1703 г. Това лято щяхме да отпразнуваме 320-ата си годишнина. Този вестник проследи много събития. Текстът на Декларацията за правата на човека беше отпечатан тук. И много велики личности като Моцарт и Бетовен са се рекламирали в него. Това е просто историческа памет, която ми липсва сред политиците.

Юдит Белфки, главен редактор на Wiener Zeitung

Австрийското правителство спира да издава вестника, тъй като твърди, че нова европейска директива ограничава основния източник на доходи - т.нар. задължително публикуване. 

Задължителното публикуване означава, че бизнесът трябваше да публикува своите годишни финансови отчети тук. И че плащанията към вестника вече няма да съществуват под тази форма в бъдеще. Финансирането на вестника трябваше да бъде променено.

Курт Егер, говорител на Австрийската народна партия

През последните 5 години Австрия падна от 11-о до 29-о място в индекса за свобода на медиите, и то не само заради намаляващия брой на ежедневниците. Има и обвинения, че правителството умишлено плаща за реклами в медиите, за да повлияе на тяхната работа.