Свят

Специалната комисия реши: Борис Джонсън нарочно е излъгал за нарушението на Covid мерките

От Euronews България Euronews България

Нов доклад установи, че бившият британски министър-председател Борис Джонсън умишлено е подвел парламента относно нарушаването на разпоредбите на COVID-19, докато е бил начело на страната. В доклада още се посочва, че действията му представляват "умишлено затваряне на съзнанието или най-малкото безразсъдно поведение".

Парламентарната комисия по привилегиите прекара 14 месеца в разследване на поведението на Джонсън във връзка с "партигейт" - поредица от "развлекателни" събирания в кабинета му, които нарушиха строгите ограничения на COVID-19, наложени от неговото собствено правителство.

По-конкретно комисията имаше задача да установи дали той е излъгал парламента за събитията, в които е обвинен, че е участвал, въпреки че е знаел, че те нарушават действащите тогава правила за блокиране.

Комисията също така подчерта, че Джонсън е излъгал както нея, така и цялата Камара, и препоръча да му бъде отказан пропуск за сградата на парламента, който иначе му се полага като бивш премиер-министър.

Наред с другите констатации, в доклада на комисията пише, че ако Джонсън не се беше отказал от депутатското си място, членовете ѝ "щяха да препоръчат той да бъде временно отстранен от служба в Камарата за 90 дни за повтарящи се нарушения и за стремеж да подкопае парламентарния процес".

58-годишният Джонсън гневно напусна поста си на депутат, след като комисията предварително го информира, че ще бъде санкциониран. Той определи седемчленната комисия - в която влизат както членове на управляващите консерватори, така и на опозиционната партия - като kangaroo court (идиом, който се използва за описване на нелегитимно съдебно производство, често провеждано от бунтовници или затворници - бел. ред.) и обвини политическите си опоненти в "лов на вещици".

Бившият министър-председател определи констатациите за поведението му като "антидемократични" и "ненормални".

"Това са глупости. Това е лъжа. За да стигне до това безумно заключение, комисията е длъжна да каже редица неща, които са очевидно абсурдни или противоречат на фактите", коментира Борис Джонсън.