Добро Утро, Европа

Борис Джонсън няма да се кандидатира за лидер на консерваторите

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Борис Джонсън няма да участва в надпреварата за нов лидер на британската Консервативна партия. Това обяви самият той на фона на очакванията, че може да опита отново да застане начело след оттеглянето си по-рано тази година.

Бившият премиер обяви, че е получил подкрепата на 102-ма депутати от Консервативната партия при необходими 100 души за участие в избора на лидер тази седмица. Същевременно обаче според „Би Би Си“ Джонсън е подкрепен от малко над 50 души. „Не можеш да управляваш ефективно, ако нямаш обединена партия в парламента“, каза той.

С това се очертава двама души да се борят за лидерското място – бившия финансов министър Риши Сунак и лидера на Камарата на общините, Пени Мордънт. Към момента Сuнак е единственият кандидат, подкрепен от над 100 депутати, каквото е изискването, за да участва в надпреварата. С това може директно да бъде избран за лидер на управляващата партия, а оттам и за премиер на Великобритания. През септември Сuнак се изправи срещу Лиз Тръс, но тя получи повече подкрепа.