Политика

Асен Василев за назначението на съпругата на Лорер: Много шум за нищо

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

“Много шум за нищо”.

Така министърът на финансите Асен Василев определи напрежението, което породи информацията, че съпругата на депутата от ПП- ДБ Даниел Лорер - Виолета, ще бъде назначена на пост в Европейската инвестиционна банка. Новината съобщи първи "24 часа" вчера.

В писмена позиция от ГЕРБ снощи посочиха, че са научили от медиите за номинацията на г-жа Лорер и коментираха, че подобни разминавания в комуникацията между партньори са недопустими и няма да бъдат толерирани занапред. От партията на Бойко Борисов днес отказаха коментар по темата, а Асен Василев обяви, че заради медийния отзвук Виолета Лорер се отказала от назначението, за което по принцип нямало да получава заплата.

"Ще го коментирам като много шум за нищо. Тези позиции трябва да се подновят до петък, винаги са били изпълнявани или от съветник на министъра или директор дирекция", каза пред репортери в парламента Василев.

"Това не е позицията, която Лиляна Павлова заема (вицепрезидент и член на Управителния комитет на ЕИБ) и е истинската позиция на банката, а е позиция, която не е със заплащане от банката. Тъй като се вдигна голям шум, а Виолета Лорер не иска да вреди на България, тя сама оттегли кандидатурата си и сега влиза г-жа (Гергана) Беремска на тази позиция, тя е директор на международни финансови операции", допълни министърът. 

"Предложението е мое. Реакцията според мен в случая беше абсолютно непремерена и това не мисля, че идва само от колегите от ГЕРБ - това идва и от голяма част от пресата и от неразбиране за какво точно става въпрос", заключи той.