Избори 2023

Даниел Лорер, ПП-ДБ: Никой не разбра причината за такива манипулации в доклад на МФ

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Докладът на МФ беше съставен от две части – професионална, в която се даваха различни прогнози за бюджет и политическа, в която някой беше вкарал опит да се сплашва цялата българска общественост с пълни небивалици.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Даниел Лорер от коалиция ПП-ДБ.

Страхотии, които няма как да се случат и затова и МФ, и БНБ побързаха да ги отрекат на следващия ден. Никой не разбра каква е причината да се появяват такива манипулации в доклад на МФ.

Можехме отдавна да сме в еврозоната, но след 12 г. управление на ГЕРБ влязохме в списъка „Магнитски“. Имаше много законодателни мерки, които много отдавна трябваше да изпълним и сега изобщо да не водим този разговор.

В 48-то НС стана очевидно кой иска и кой не иска да бъдем приети в еврозоната. Едно от изискванията беше законът за зелената карта за застрахователите. Вместо да го приеме, ГЕРБ демонстративно не дойдоха на комисия.

В икономическата програма на ПП и ДБ е залегнало, че не вдигаме данъка от 10% и не правим бюджет с повече от 3% дефицит. Работата на служебния кабинет не е да измисля нови данъци като данък свръхпечалба. Работата им е да събират вече съществуващите данъци. Трябваше да съберат 400 млн. лв. повече в държавната хазна, но не са събрани. Откъде накъде ще има данък свръхпечалба. Защо бизнесът трябва да стара от невъзможността на служебния кабинет да си събира парите от нормалните данъци.

Идеите за таван на цените и надценките са абсурдни. Не мога да си обясня не само икономическата, но и техническата логика как това може да се случи. Технически неосъществима мярка.

В пазарната система има рагулатори, които би трябвало да отговорят защо са се вдигнали толкова цените. Ако има картел в горивата, те трябва да го разкриват, ако има договорка за цените на дребно – също. Регулаторът се казва Комисия за защита на конкуренцията и е избран от ГЕРБ. И доказано не работи всички тези години.

В нашата програма е залегнало сериозно стимулиране на родното производство.

Вижте цялото интервю във видеото.