Политика

Велизар Енчев: Трябва да сме неутрални за Украйна и да помним, че Русия ни освободи

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„Америка и Англия влязоха в Ирак, за да защитят своите интереси с петрола, докато Русия влезе в Украйна, за да защити своите интереси с рускоезичното население и най-вече с приближаването на НАТО в последните 30 години към нейните граници.“

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ Велизар Енчев, който е кандидат-депутат от гражданската квота на БСП в 23 МИР София.

„От 2014г. до 2021г. по отношение на рускоезичното население в Донбас и Луганск бяха извършени военни престъпления, за които някой трябва да отговаря. Второ, Минското споразумение 2 беше грубо нарушено от украинската страна, според признанието на бившия германски канцлер Ангела Меркел. Бившият украински президент Порошенко призна, че те въобще не са имали намерение да спазват споразумението в Минск, а са търсили време, за да може да се въоръжава украинската армия за офанзива срещу рускоезичното население в Донбас и Луганс. Какво очаквате да направи Путин?“, коментира още Енчев.

„Ако Русия разположи свои бази в Мексико или Куба, щяха ли САЩ да наблюдават без никаква реакция?“, каза още кандидат-депутатът от гражданската квота на БСП.

По неговите думи позицията на България по отношение на руската инвазия в Украйна трябва да бъде неутрална – „нещо хибридно между позицията на Турция и Унгария“.

Ние сме освободени от Русия и трябва да имаме историческа памет за това, което се е случило и трябва да бъдем неутрални. Пълен неутралитет по отношение на войната в Украйна – никакво изпращане на оръжия и боеприпаси.

Според Енчев главният виновник за това, което се случи в Украйна, е Северно-атлантическият пакт, „който със своята инвазия в последните 30 години, измамвайки руското ръководство в лицето на Горбачов и Елцин и 2008г. официалната покана към Украйна и Грузия да се присъедини към НАТО, не може да не предизвика реакцията на Русия, след като Путин на няколко пъти от 2008 г. насам предупреждаваше, че това ще се случи“.

По думите на политика „Украйна наистина в момента е жертва, но жертва са и руснаците в Луганск и Донбас, жертва са и руснаците в Крим след Майдана през 2014 г.“

Според Енчев бившият премиер Кирил Петков е едно от най-големите недоразумения в българската политика.

„БСП беше част от това правителство, за което бившият министър-председател казва в интервюта, че сме давали оръжие за Украйна, но той (Кирил Петков – бел. ред.) е едно от най-големите недоразумения в българската политика – инсталиран от САЩ с оперативната намеса на българския държавен глава.

„Една от причините за инфлацията и финансовите проблеми, които имаме, са някои грешни стъпки на предишното правителство в лицето на министър-председателя и финансовия министър. Тези енергийни помощи – 10 млрд. лв., които бяха дадени на едрия бизнес бяха голяма грешка, защото той намали ли цената на своите производства, повиши ли заплатите на своите служители? Не“, каза още Енчев и допълни, че сега същият този бизнес отказва да увеличи минималната работна заплата.

Според политика със сигурност ще има една лява партия в следващия парламент. Той очаквам добро представяне на БСП.

„Българските пенсионери трябва да знаят, че те дължат увеличението на пенсиите си изключително на БСП“, подчерта Енчев.

„Моето лично мнение е, че коалицията на войната ПП-ДБ и ГЕРБ не трябва да бъдат подкрепени“, каза още той и предупреди, че ако хората да гласуват за тази коалиция, скоро те ще получат повиквателна за Украйна.

Цялото интервю вижте във видеото.