Политика

Асен Василев обеща „скоростен“ нов бюджет, засега удължиха настоящия

От Euronews България Euronews България

Министерството на финансите поема ангажимент да внесе проект за бюджет в парламента много скоростно, така че той да бъде приет и обнародван до 31 юли.

Това обеща финансовият министър пред депутатите. Асен Василев дойде в парламента, за да предложи удължаване на сегашния бюджет, който изтича на 10 юни. То бе прието с единодушие от 207 депутати, без нито един против и въздържал се. 

Това решение определя последователността на плащанията и дава възможност събираните приходи да бъдат използвани за плащания от Закона за публичните финанси. Това върви в комплект и със Законопроект за промяна на удължителния закон, което ще освободи плащанията за общините и за Националната здравна каса, така че те да могат да се извършат в пълен размер“, представи предложението си в началото Василев.

В хода на дебатите се стигна до противопоставяне между отделните парламентарни групи и главно между ГЕРБ и ПП.

От ПП-ДБ настояха решението да се приеме, за да „се отпушат плащанията и да се поправят грешките на служебния кабинет“.

ГЕРБ от своя страна защитиха действието на служебното правителство, което отказа да внесе нов бюджет за 2023 г. през есента на м. г.

Големият проблем е, че през последните 2 г. увеличихме разходите много повече, отколкото увеличихме приходите. И е редно да си го признаем“, прехвърли топката към управлението на кабинета „Петков“ Красимир Вълчев от ГЕРБ. Според него неприемането на нов бюджет всъщност е спасило хазната, защото иначе заложените разходи са щели да я доведат до фалит.

Ние не бяхме далеч от този сценарий, защото тук има откровено популистки парламентарни групи, за които беше по-важно да си правят политика и за които няма мисия да защитават бюджетната стабилност“, обвини безадресно Вълчев.

Смятам за изключително недопустимо народен представител да защитава неспазване на законите“, контрира Венко Сабрутев от ПП. Той напомни, че служебното правителство не пожела да се ангажира с нов бюджет, защото това било работа на дългосрочно и редовно управление. Но в същото време пое редица други ангажименти.

Така че, г-н Вълчев, недейте да защитавате служебния кабинет, защото той абдикира от българите и от бизнеса“, обърна се Сабрутев към Красимир Вълчев.

Асен Василев отново обеща проектът за нов бюджет да бъде с 3% дефицит. Нещо, което според служебното правителство и БСП е напълно невъзможно.

„Към момента в държавната хазна има над 10 млрд. лева, така че всякакви приказки за фалит са абсолютно несъстоятелни. Причината да разглеждаме този удължителен закон не е защото нямаме пари, а защото трябва да имаме право да ги харчим, докато се приеме нормалният закон за бюджета“, обясни още финансовият министър. 

По повод възстановяването на Румен Спецов начело на НАП и смяната на ръководителя в митниците, Василев обясни, че събираемостта в митниците е с 1,5 млрд. лв. по-слаба от миналата година. Спад имало и в събираемостта на ДДС. 

"Затова върнахме и стария екип", обясни финансовият министър. Рокадата била съгласувана с премиера и правителството.