България

След "Каховка": Българските води на Черно море са чисти засега, успокоиха от екоминистерството

От Euronews България Euronews България
Nova Kahovka Most Vzriv Yazovir Twitter (1) Снимка: Twitter

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) съобщи, че няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море след разрушаването на язовирната стена на "Нова Каховка“ в Украйна. Те работят съвместно с украинските, молдовските и румънските власти и всеки ден обменят информация за потенциално замърсяване на водите в Черно море.

Басейнова дирекция Черноморски район (БДЧР) и Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) следят и за допълнителни показатели за потенциалното въздействие след инцидента.

Сателитните наблюдения на водните течения в Черно море към момента не са дали повод за притеснение, като при установен потенциален риск ще бъдат предприети превантивни действия и населението ще бъде информирано.

Припомняме, че след взривяването на язовирната стена на ВЕЦ "Нова Каховка" отломките и замърсени със смазочни материали и токсини води стигнаха до брега на Одеса. Еколози определиха бедствието като една от "най-големите екологични и промишлени катастрофи в Европа от десетилетия насам".

Водата от язовира се вля в река Днепър и наводни обширни райони, които достигнаха чак до Черно море. Вътре са попаднали около 150 тона машинно масло, а има и опасност от разливането на още 300. Това предизвиква сериозни рискове за селското стопанство, както и за питейната вода.

Над половината от обема на язовир "Каховка" изтече по река Днепър. Наводненията, предизвикани от разрушаването на язовира в Нова Каховка, превърнаха брега на Черно море в района на Одеса в "сметище и гробище на животни".