Политика

Радев осъди нападението срещу язовира „Нова Каховка“

От Euronews България Euronews България
Rumen Radev BGNES Президентът на България Румен Радев. Снимка: БГНЕС

Остро осъждам нападението срещу язовира „Нова Каховка“, което застрашава множество цивилни, представлява сериозен риск за околната среда, както и застрашава сигурността на Запорожката атомна електроцентрала. Виновните за този безобразен акт трябва да понесат отговорност.

Това написа президентът Румен Радев в Twitter.

 

Язовирната стена се скъса след взрив в нощта на понеделник срещу вторник. "Нова Каховка" поддържаше най-големия украински водоем. След експлозията водите от Днепър наводниха първо околните населени места. Хиляди хора, живеещи по поречието на реката, бяха евакуирани. В Южна Украйна продължават масовите евакуации. Прииждащите води достигнаха до Херсон и заляха града. Много къщи и улици са почти изцяло под вода. 

Руските и украинските сили взаимно се обвиняват за бедствието, което наводни десетки села и остави населението без качествена питейна вода. Надигат се тревоги и за безопасността на най-голямата АЕЦ "Запорожие", която се охлажда именно от водите на Днепър. Според директора на Международната агенция за атомна енергия ситуацията е "още по-тежка и непредсказуема", макар да няма непосредствен риск в момента. 

Към момента 17 000 души от десния бряг на река Днепър, контролиран от Украйна, са успешно евакуирани. Украинските власти обвиняват Русия, че въпрепятства спасяването на хора, намиращи се в окупирани от нея региони. Става дума за 25 000 души. По първоначални данни 47 000 души в контролираните от Украйна и Русия райони са пряко застрашени от взрива и последвалото наводнение, като числото със сигурност ще нарасне.