Европа

Чавдар Стефанов: Взривяването на язовира е геноцид, който ще ни засегне пряко

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Язовир „Каховка“ е грубо казано 35-40 пъти по-голям от яз. „Искър“.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria журналистът и дългогодишен кореспондент в Русия Чавдар Стефанов.

Съвсем естествено е Киев и Москва да се обвиняват взаимно. На Москва за съжаление вече никой не вярва, след като още през 2014 г. казваха, че там ги няма техните военни - в Крим или Украйна. Вече никой не вярва на хора като нацист номер втори в йерархията в Русия - Лавров, още по-малко на Путин. Но ако погледнем обективно на нещата повечето експерти се съгласяват, че експлозията е предизвикана отвътре. Цяла година Коховският язовир е под руски контрол. Руснаците са тези, които са имали възможност да поставят там експлозив. Има вероятност и украинците да са унищожили с ракети стената, но е твърде малка. Те са на по-високия десен бряг, но подготвят контранастъпление. Със заливането на левия бряг руснаците са се отдръпнали между 5 и 15 км от река Днепър.

 

Това е най-голямата екологична катастрофа в тази война засега. Тя пряко и нас ще ни засегне. Какво ще стане с тези огромни количества тиня от дъното на водохранилището? Колко добитък е умрял, колко риба? Нищо чудно там да има някакви тежки частици, примерно цезии, още от катастрофата в чернобилската АЕЦ. Всичко това се излива в Черно море. Вероятно за радост на някои наши миролюбци.

Това е огромно престъпление, тъй като последиците ще бъдат за години. И двете страни казаха, че не може да бъде възстановена стената. Защо е направено? От два дни се говори за контранастъпление на украинските войски. Всъщност в момента протича разузнаване с бой. И това ще трае може би две седмици, за да се усетят слабите места на противника. Според доста анализатори решението за взривяването на стената е взето в Кремъл, за да се дезорганизира украинското контранастъпление. Най-важното е, че това е един микроядрен взрив. Очевидно е, че искат да сплашат и света какво би станало, ако използват нещо такова.

 

Взривяването на стената на практика си е геноцид, тъй като това ще трае десетилетия.

Путин вече има доста отчаяни и отчайващи ходове, след като дори неговият келнер Пригожин, шефът на „Вагнер“, каза дайте ми 200 000 войници и аз ще спра украинското контранастъпление. Тактически погледнато те осигуряват поне още една трудност за контранастъплението на Украйна чрез тези огромни разливи, по които тежка техника не може да върви.

 

В Украйна много добре беше приета смяната на служебното правителство на Радев. Първите отзиви бяха много разумни и възторжени - България отново обещава оръжие на Украйна.

Експертите засега казват, че няма опасност за АЕЦ „Запорожие“, тъй като той има язовир, който не е свързан с Днепър.

Вижте цялото интервю във видеото.