Общество

Директорът на СДВР Калоян Милтенов подаде заявление за напускане

От Euronews България Euronews България
Kaloian Miltenov BGNES Директорът на Столичната полиция (СДВР) Калоян Милтенов е подал заявление за напускане. Снимка: БГНЕС

Директорът на Столичната полиция (СДВР) Калоян Милтенов е подал заявление за напускане, съобщи вътрешният министър Калин Стоянов.

“Той е изключителен професионалист, ще направя всичко възможно той да остане в рамките на МВР и да бъде част от моя екип. Неговата позиция ще заеме познат за системата човек, той е част от СДВР и няма да бъде изненада за никого”, заяви по този повод вътрешният министър Калин Стоянов.

Със заповед от 13.06. за директор на ГДБОП е назначен един от моите заместници - Явор Серафимов. Считам, че той ще ръководи службата в правилната посока”, каза още министърът цитиран от БГНЕС. Той уточни, че все още е в процес на обсъждане за своите заместник-министри. “В най-скоро време ще представя екипа, с когото ще работя, както и ще бъдете запознати с изнесените от нас приоритети”, каза още Стоянов.

Относно подадения сигнал към ГДБОП за проблем с матурите, вътрешният министър поясни, че все още няма постъпила такава официална информация при тях. “Ако постъпи такъв сигнал, той ще бъде разпределен на отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП. Считам, че в относително кратък период ще стигнем до някакъв резултат, който да удовлетвори всички”, каза още той.

О въпроса с допълнителните 200 полицаи, ангажимент за които пое лично бившият вътрешен министър Иван Демерджиев, Калин Стоянов уточни, че има уверението, че част от тези полицаи ще влязат в районните управления и ще подсилят охранителната дейност.

През 2021 г. правоприлагащите органи на ЕС са иззели приблизително 86 млн. фалшиви артикули на стойност 1,9 млрд. евро. Това е ръст от 31% на иззетите стоки през 2021г. в сравнение с 2020 г.", съобщи министър Стоянов, който присъства на конференция по темата за интелектуалната собственост.

Всички престъпления, нарушаващи правата на интелектуалната собственост, не само нанасят значителни финансови вреди на икономиката на засегнатите държави и правопритежателите, но и може да бъде заплаха за живота и здравето на хората, както и за състоянието на околната среда”, каза още министър Стоянов и уточни, че фалшифицирането на козметични и фармацевтичните продукти, автомобилни части или алкохолни напитки, може да постави в сериозна опасност здравословното състояние на тези, които ги употребяват. Предупреди и за важността на проблема с фалшифицирането на лекарствени продукти и използването на пестициди.

Лицата, извършващи престъпления срещу интелектуалната собственост, не се съобразяват и с държавните граници. В днешната ера продукт, произведен в един континент, се оказва в домакинство от друг континент само с едно натискане на мишката”, каза още министър Стоянов. Той припомни, че през 2021г. Съветът на ЕС взе решение да включи всички престъпления срещу интелектуалната собственост и фалшиви стоки сред приоритетите на ЕС за борба с тежката и организирана престъпност в периода 2022-2025 г. “След преговори с нашите европейски партньори България бе избрана за ръководител на този приоритет, като бе натоварена с усилията на правоприлагащите органи в борбата с този вид престъпност на дейност. Страната ни полага усилия за ефективно изпълнение на тази задача”, подчерта още Стоянов.