Общество

Бивш шеф на СДВР: Основният проблем в МВР е висшият и среден ръководен състав

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Основният проблем в системата на МВР е висшият и среден ръководен състав, тъй като обучението не е достатъчно и съответно това влияе пряко върху дейността на цялото полицейско управление или пък на цяла дирекция, в случая вървим догоре и стигаме до министерството.

Това обяви в ефира на Euronews PrimeTime бившият шеф на СДВР Валери Йорданов.

След като не са положени достатъчно усилия за реформирането на тази система, стигаме до такива кампанийни резултати. В последната една година бяха сменени директорите на почти всички дирекции. Това е една вълна, която се практикува при смяна на политическото ръководство, при която наред с политическите назначения се премахват и добри професионалисти. Системата претърпява един трус, който в никакъв случай не влияе добре на мотивацията на състава, който изпълнява своите задължения на улицата и е в пряко отношение по противодействието на престъпността.

Акцията по тестването на служители на МВР за употреба на наркотици е кампанийност, смята Йорданов и припомни, че и преди полицаите са били тествани за наркотици, но проблемите в системата остават.

„Не е това пътят, по който трябва да се върви“, смята бившият шеф на СДВР.

Това е прецедент – от 9 районни управления да смениш началниците на 7 от тях. Освен една показна акция, това не решава нищо, защото под тези началници има доста йерархични звена, които осъществяват прекия и непосредствен контрол.

„Полицаят е лицето на сигурността в държавата и е недопустимо да се замесва в подобни инциденти“, коментира той по повод скорошен инцидент край София, при който полицай блъсна дете на пешеходна пътека и избяга, а впоследствие пробра с дрегер установява 0.5 промила алкохол в кръвта му.

„Три часа за алкохолна са много време. С тази проба въпросният служител пада под границата на алкохол в кръвта, над която се носи наказателна отговорност“, отбеляза Йорданов.

„Не бих казал дали подобни случаи зачестяват. Проблемът е основно в подбора на кадрите - назначаване и последващото обучение и контрол“, посочи бившият шеф на СДВР.

Той подкрепи връщането на разпоредбите отпреди 1997 г., според които президентът да назначава и освобождава всички висши ръководители в системата на МВР.

Йорданов определи като смешни и жалки оправданията дадени от полицаите във връзка с неуспешния арест на Георги Семерджиев само седмица преди той да предизвика тежката катастрофа на бул. „Черни връх“ в София.

„Смешно и жалко. Такива оправдания показват капацитета на полицейските служители, които са ги дали“, коментира Йорданов.

Той все пак не смята, че Семерджиев се е ползвал с полицейски чадър на високо ниво.

Целия разговор вижте във видеото.