Euronews Primetime

Бивш гл. секретар на МВР: Полицаите да бъдат законово задължени да не употребяват наркотици

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Всеки, особено хората които носят оръжие и имат задължения към обществото, които имат право да ограничават конституционните права на гражданите, трябва да имат и повече задължения. Стига обаче тези задължения да бъдат уредени в закон или в подзаконов нормативен акт. И задълженията им да не употребяват алкохол и наркотични вещества да бъдат строго регламентирани, така че да не унижават достойнството им. И това вече е работа на професионалното и политическото ръководство.

Това заяви в интервю за Euronews Bulgaria бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев.

За мен се промени типът на служителя на МВР – от закрилник се превърна в чиновник. Може би е обосновано недоволството на част от гражданското общество, които казват „офицер стана мръсна дума“ или „получавате пари за извънреден труд, а не сте облечени добре, дебели сте, услугата сигурност, която предлагате, не е качествена, защо се пенсионирате първа категория труд тогава?“ – това са въпроси, на които МВР трябва да отговори.

По думите на Георгиев предизвикалият тежката катастрофа с две жертви на бул. „Черни връх“ в София Георги Семерджиев не се е ползвал с чадър на най-високо ниво.

„Проверката в МВР показа какво е нивото на контактите на Семерджиев – някаква бар-дама, която носи полицейска униформа. Тя е имала началници, които са били длъжни да упражняват контролни функции, което означава, че някой по веригата не си е свършил работата. Имаме системен проблем. Не знаем още колко такива служители има в системата“, посочи бившият главен секретар на МВР.

Според него последният смислен закон за МВР е бил този от 1997 г., докато промените от 2005 са били провал и са унищожили системата за кариерно развитие и подбор в структурите на МВР.

В момента кариерата на служителя не върви с неговата степен, категория, звание. Когато един човек се яви на конкурс и заеме определена ръководна позиция, ако той не се хареса на политическото ръководство, той по всяко време може да бъде сменен, подменен и пратен да служи в Дуранкулак.

Георгиев е на мнение, че трябва да бъдат ограничени функциите на политическото ръководство на МВР, като същевременно се върне положението преди 1997 г., когато президентът е назначавал и освобождавал всички висши ръководни служители в МВР, което по думите му означава още един коректив на политическото ръководство в системата.

Според Георгиев службите по-скоро се справят добре с миграционния натиск по границите ни.

Вижте цялото интервю във видеото.