Euronews Primetime

Продължават проверките на полицаи за алкохол и наркотици

От Euronews България Euronews България

Продължават проверките за употреба на алкохол и наркотици на служителите на МВР. Тестовете започнаха по заповед на вътрешния министър Иван Демерджиев, а няколко дни по-късно първите положителни резултати са факт. Това породи недоволството на полицаите в Бургас. Повече вижте в репортажа на кореспондента ни в града Елена Танева.

Повече от 1550 теста за употреба на алкохол и наркотици на работещите в системата на МВР в област Бургас са направени от понеделник. Проверки има в областната дирекция, в сградата на КАТ, в Жандармерията, противопожарната служба и на служителите на МВР в затворите. Униформени и цивилни служители на системата обаче недоволстват заради новите мерки.

 

От начина, по който се прави. И средствата, които се използват. Защото самият начин и ред и условия граничи с незаконност в момента. А тестовете които се използват от години са проблемни, защото колегите ги използват и при пътното движение. А през годините е доказано от съдебна практика и административни производства наказателни, че тези тестове не винаги резултата от тях по късно изследванията на кръвните проби потвърждават резултата от тях.  

Генади Тенев - зам.-председател на УС на Синдикална федерация към МВР

Повече от 7 души според неофициалната информация в Бургас са дали положителни проби. Някои са служители на възраст над 50 години и са взимали лекарства за различни хронични заболявания. Други спортували активно и взимали хранителни добавки.

 

Унизени от отношението на МВР в случая. Защото първо се унизяват и накърнява честа и достойнството им като служители и като граждани, и пред колегите, пред приятелите, а ето сега и обществото вижда за какво става въпрос по първоначалните тестове които излизат. Окончателните обаче най-вероятно ще бъдат отрицателни както се случва много от случаите и както в момента вече има резултати. Но през това време на този служител никой не може да му върне честта и достойнството и той е унизен.

Генади Тенев - зам.-председател на УС на Синдикална федерация към МВР

Лабораторните изследвания на тестове за алкохол дават ясен резултат, но тези за наличие на амфетамини и метаамфетамини се оказва, че понякога са положителни заради различни хранителни добавки.

Особено тези хранителни добавки, които са спортните, за спортисти. На тях също искам да обърна внимание, защото не винаги е коректно отразено в опаковката това, което се съдържа в тях. Има данни, че някои съдържат такива субстанции като амфетаминоподобни ефекти. Имаше хранителни добавки, които бяха изтеглени от пазара дори поради установяване на забранени вещества. 

д-р Пламена Хараланова - специалист клинична лаборатория

В същото време обществеността край морето реагира положително на тестовете за служители на МВР. Проверките продължават, а установените полицаи с положителни проби ще бъдат отстранени. 

 

Елена Танева, Euronews Bulgaria, Бургас.