Политика

Социологът Марчела Абрашева: Рискът пред новото мнозинство е да не направи реална съдебна реформа

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Един от големите рискове пред новите управляващи е да не направят реална съдебна реформа. Освобождаването на главния прокурор предсрочно не изчерпва тази реформа и има още много какво да се направи в тази сфера. Това заяви в ефира на Euronews Bulgaria социологът от „Кантар“ Марчела Абрашева.

Според нея, ако президентът Румен Радев използва уволнението на Иван Гешев „като коз“ срещу управляващите, не би бил разумен ход“. „Президентът е в правото си да изчака решение на Конституционния съд или някакви други съображения преди да освободи г-н Гешев“, каза тя.

„По-важният въпрос в случая е, какви ще бъдат следващите стъпки, не толкова около съдбата на Гешев, а около нова фигура на главен прокурор или на заместващ главен прокурор“, смята Абрашева.
Според нея реформата на Конституцията е „специализирана, тънка материя“ и трябва да се направи изключително внимателно. По мнението й ако се премахне постът главен прокурор след толкова много години на централизирана прокуратура, то прокурорите могат да изпаднат под „други влияния“.

Вижте цялото интервю във видеото.