Политика

Илина Мутафчиева, ПП-ДБ: Имам надежда, че ДПС ще оттегли Пеевски от конституционната реформа

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„За мен фигурата на Делян Пеевски би повлияло негативно на целия процес на конституционна реформа. Имам надежди, че това ще бъде чуто от колегите от ДПС. Опитваме се да кажем, че реформата е много по-голяма, отколкото чистенето на имиджа на определена личност“. По този начин депутатът от ПГ на ПП-ДБ Илина Мутафчиева коментира в ефира на Euronews Bulgaria включването на Пеевски в парламентарната комисия, която трябва да започне промяна в основния ни закон.

Относно уволнението на главния прокурор Иван Гешев от Висшия съдебен съвет, Мутафчиева каза, че „не смея да се зарадвам, докато не видим указа на президента“. 

 

Смяната на личността Иван Гешев няма да предизвика всенародни тържества, докато не видим съдебната реформа в ход, да изкараме политиката от съдебната власт, да започне да работи, да повдига обвинения, да не бъдат едни неща да бъдат на трупчета, а други да бъдат ускорени...

Илина Мутафчиева, депутат от ПП-ДБ

Според нея „Иван Гешев прекрачи много граници, с много груб език, с политически окраски, бавно и полека загуби авторитета си“.

По повод изслушването на Гешев днес в подкомисия на Европарламента в Страсбург за разследвания по корупционни схеми, Мутафчиева каза, че не очаква нищо конкретно, защото „той не дава конкретни отговори, държи много дълги напоителни речи, които отегчават, нямат никаква фактология, как си върши работата“.

А по повод изслушването на Гешев в българския парламент в четвъртък, депутатът коментира, че изведнъж забавените дела се „появиха като асо в ръката му, къде е била прокуратурата от 2019 г. досега?“.

Вижте повече във видеото.