Общество

Атанаска Дишева, ВСС: Ще има проверки дали на магистратите е оказван натиск да отстранят Гешев

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

ВСС ще започне проверки дали е оказван натиск на магистратите във връзка с отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. Това каза в ефира на Euronews PrimeTime членът на ВСС от съдийската колегия Атанаска Дишева.

По думите ѝ това е потвърдено както от правосъдния министър Атанас Славав, така и от различни поводи, поради които магистратите са се занимавали със случаи на посегателства над независимостта. Според Дишева е възможно някои от данните, които ще бъдат събрани, да се използват за образуване на досъдебни или дисциплинарни производства срещу Гешев.

За големи конституционни реформи се говори още от 2015 г., но тогава процесът така и не беше довършен. Идеята не е нито на ДПС, нито пък първият проект за промяна в Конституцията е техен. Смятам, че всички проекти, които са изготвени, трябва да бъдат поставени на обсъждане текст по текст.

Според Дишева трябва веднъж завинаги да бъде даден отговор на въпроса двамата председатели на Върховния касационен и на Върховния административен съд, всъщност представляват ли съдии, избрани от съдии. Тя обясни, че те не се избират пряко от съдии в страната, а към този момент се избират от Висшия съдебен съвет, който пък включва и прокурори.

Аз напълно подкрепям идеята за разделяне на ВСС на два съвета – на съвет на съдиите и на такъв на прокурорите. Друг е въпросът, че това разделение не може да мине без промени в конституцията и и в правомощията на тези два съвета, допълни тя.

Цялото интервю вижте във видеото.