България

Журналистът Иван Рачев: Отстраняването на Гешев е на ръба на закона

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Изводът от всичко, което видяхме през последния месец е, че Висшия съдебен съвет е способен да свърши нещо, което е на ръба на закона и да не свърши онова, което е в разпоредбите на закона. Това каза в ефира на Euronews PrimeTime журналистът Иван Рачев.

По думите на Рачев изразът „политически боклук“, който главният прокурор използва по време на пресконференцията на 15 май и за който беше процедурата по отстраняването му, е използван като метафора от Гешев. В действията на ВСС Рачев провижда само причина за отстраняването на Гешев, а атаката срещу прокуратурата като институция според него си върви и трябва да бъде завършена.

 

Тази атака идва от т.нар. Политическа класа и нейната представителна извадка в парламента. Ако някой искаше да обуздава главния прокурор и специално Цацаров или Гешев, можеше да го направи за два месеца със Закона за съдебната власт. За това трябваше да се направят няколко неща – да се разбие прокуратурата на 250 самостоятелни юридически лица, а тогава структурата на прокуратурата щеше да съответства на структурата на съдилищата. След това се ликвидира Върховната касационна прокуратура, защото тя е абсолютно незаконна и след това се забранява образуването на дела срещу неизвестен извършител.

По думите на Рачев последната крачка е необходима, защото докато извършителите са неизвестни, върви полицейско разследване, което би могло да продължи и 50 години.

Целия разговор вижте във видеото.