Политика

Нова идея на ИТН: Главният прокурор да се избира пряко от гласоподавателите

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Като закъсняло и недостатъчно определи председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Йорданов допълни, че предстои ИТН да предложи свой вариант за децентрализация на прокуратурата. Според Йордановв главният прокурор следва да бъде длъжност, която пряко се избира пряко от гласоподавателите. Съдебната система и конституционната форма са една политическа дъвка, обобщи Йорданов.

Припомняме, че на проведения през ноември 2016 г. национален референдум в България, иницииран от Инициативен комитет с председател Слави Трифонов имаше идея за пряк избор на директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи. Тогава предложението на инициативния комитет беше те да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура. Тогава обаче президентът Росен Плевнелиев (2012-2017) сезира Конституционния съд за установяване на противоконституционност на някои от въпросите и точката отпадна.

Според председателят на постоянната парламентарна Комисия по правни въпроси Стою Стоев съвсем скоро предстои обсъждане на това дали има необходимост фигурата „главен прокурор“ да съществува. По думите на Стоев, кадровиците от ВСС могат да изберат временно изпълняващ функцията главен прокурор до приемането на конституционните промени.