Европа

Има риск АЕЦ "Запорожие" да остане без вода за охлаждане, обяви шефът на МААЕ

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Съществува риск Запорожката АЕЦ да остане без вода, необходима за охлаждане на шестте му реактора, която се доставя от резервоара на язовир Каховка. Това заяви генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси, който пристига днес в Украйна. Не искаме да създаваме паника, но ситуацията е сериозна, предупреди той.

Гроси ще се срещне с президента на Украйна Володимир Зеленски, след което ще се отправи към атомната електроцентрала в Запорожие.

Рафаел Гроси съобщи, че ще представи програма за помощ след катастрофалното наводнение на язовир "Каховка". Ще бъде направена и оценка на ситуацията в атомната електроцентрала в Запорожие".

В неделя Гроси повтори искането си за пълен достъп до централата за експерти на Агенцията, които да измерят нивото на водата в резервоара и да изготвят независим" оценка. Те ще изяснят причината за значителното разминаване между различните измервания на височината на резервоара, който доставя вода за охлаждане на шестте реактора на съоръжението и за съхранение на отработено гориво, заяви Гроси.

От началото на конфликта Гроси предупреждава за възможността от ядрена авария в централата, която той вече е посетил два пъти и в която е базиран постоянен екип на Международната агенция за атомна енергия.

Язовирът "Каховка", намиращ се на река Днепър, който беше разрушен миналата седмица при инцидент, за който Киев обвинява Москва, представлява резервоар, който осигурява вода за охлаждане на окупираната от Русия централа.

МААЕ предупреди, че аварията на язовир "Каховка", която отне живота на най-малко 10 души и остави десетки в неизвестност, допълнително усложни и без това несигурната ситуация с ядрената безопасност и сигурност в централата.