Политика

Атанас Зафиров, БСП: Коалицията на голямото шубе реши да пресече ентусиазма на прокуратурата

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Факт е, че когато прокуратурата започна да си върши работата, коалицията на страха или голямото шубе, реши да пресече ентусиазма й".. Така зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров коментира в ефира на Euronews Bulgaria снощното уволнение на главния прокурор Иван Гешев от Висшия съдебен съвет и връзката между решението и новото парламентарно мнозинство между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Към момента главният прокурор пък е внесъл искане за сваляне на имунитета на двама от лидерите на коалициите – Бойко Борисов и Кирил Петков.

Относно анонсираните конституционни промени, Зафиров каза, че те „не бива да бъдат самоцелни. Това е дъвка и тема, която винаги се изважда удобно в подобни ситуации. Имитация, няма нищо конкретно, хвърлят се различни тези и идеи, някои от тях смущаващи“, смята той. На въпрос кои идеи за него са смущаващи, той отвърна: „На някой може да му скимне да се въведе президентска република, да му скимне да прави корекции по отношение на статута на българското семейство“. Зафиров посочи, че БСП би подкрепила промени в основния закон, свързани със статута на служебните кабинети, които да бъдат реална „преходна власт и да организират единствено избори“, а не както досега да стават постоянна власт.

По отношение на уволнението на главния прокурор Атанас Зафиров коментира, че БСП ще изчака с окончателната си оценка, защото „предстои издаване на указ от президента, нека да изчакаме и днешната изява на главния прокурор, който анонсира шокиращи, бомбастични разкрития“.

Вижте повече във видеото.