Европа

Румънският премиер Николае Чука подаде оставка, ще предаде щафетата на наследника си Марчел Чолаку

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Смяна на властта в Румъния на ротационен принцип. Досегашният премиер Николае Чука от Националлибералната партия обяви оставката си, след като учителите решиха да прекратят стачката си. Това стана възможно, след като правителството прие промени в наредби за увеличение на заплатите им.

На поста на Чука ще застане лидерът на Социалдемократическата партия Марчел Чолаку.

Настъпи моментът, в който приключвам дейността си като министър-председател на правителството на Румъния. По този начин, в рамките на дискусиите, след като връча оставката си на президента на Румъния, на коалиционно ниво ще започнат процедури за извършване на ротацията. Това, което е важно да се подчертае, е, че веднага след това ще имаме временно правителство, което ще работи до встъпването в длъжност на новия кабинет.

Николае Чука – премиер в оставка на Румъния

Ротацията трябваше да стане още на 26 май, но плановете бяха осуетени заради започналата на 22 май стачка на педагозите.

Новото правителство трябва да встъпи в длъжност в четвъртък. До тогава временен министър-председател ще бъде настоящият министър на правосъдието Каталин Предою.

Още не е ясно дали след оставката си Николае Чука ще оглави някое от министерствата, или ще избере поста председател на Сената – длъжност, смятана за втората по важност след президентската.

Размяната на премиерския пост беше договорена между либералите и социалдемократите през ноември 2021 г, когато двете партии се съгласиха да управляват заедно.