Европа

Хиляди учители в Румъния протестираха отново, надеждата за консенсус е малка

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Хиляди учители отново протестираха в румънската столица срещу управляващите и искат тяхната оставка. Училищата в страната са затворени. Преподавателите настояват за увеличение на възнагражденията. Образователните синдикати преговаряха близо три часа, но изпълнителната власт все още не може да изпълни всичките им искания.

 

В Румъния хиляди учители от цялата страна се събраха отново на площад "Виктория". Докато синдикалните лидери влязоха за преговори с министър-председателя Николае Чука, протестиращите тръгнаха към двореца Котрочени - официалната резиденция на президента. 

 

Протестното шествие закъсня, започна с час по-късно, около 13:30. Около мен има професори, учители, които са се върнали, за да протестират. Казват, че искат достойно заплащане, думата "достойно" е дума, която чуваме все по-често.

Фелиция Макалеч, журналист на Euronews

„Дойдох да ви кажа, уважаеми господа депутати и управляващи: лош късмет, ние не се предаваме! Искаме достойно заплащане, искаме достоен живот! Училищата умират, а вие се подигравате с нас. Господин Чолаку, откажете се от специалните пенсии и парите ще стигнат и за нас, бедните учители“, споделя учителка. 

 

Наясно съм, че промяната идва от всеки един от нас и че нищо добро не може да се направи в тази страна, ако всеки си стои вкъщи и само се надява, че нещо ще се случи.

момче

След три часа преговори в централата на правителството, синдикатите в сферата на образованието заявиха, че правителството не може да изпълни техните искания. 

 

Нашето изискване беше това, което всички знаят, че трябва да се прилага изцяло от 1 януари 2024 г.. Схемата за заплатите. Правителството на Румъния ясно каза, че не може да предложи това увеличение, единственото, което може да направи, е да отпусне вместо 40%, както беше обещано първоначално, 45% и допълнително да се отпуска до 2027 г. всяка година сумата от 1500 леи. Ще се консултираме с хората, защото, както винаги съм казвал, те са започнали стачката и те решават дали да я спрат или не.

Симион Ханцес, председател на Федерацията на свободните синдикати в образованието

Това бяха преговори, те не са първите, предпочитам да преговарям по-дълго и да намеря разбиране и разум от тези, с които преговаряме в интерес на хората в образованието.

Мариус Нистор, председател на Федерацията на синдикатите в образованието "Спиру Харет"

„Това се доближава до онази сделка с ваучерите, която беше отхвърлена. Ако тази сума щеше да се прибавя ежемесечно към заплатата, като увеличение, щеше да е различно. Но като премия, като подарък, смятам, че това не е мярка, която би довела до прекратяване на тази стачка“, смята учител.

„За нас няма да е изненада, ако в даден момент кажат, че няма повече пари, за да се изпълнят тези ангажименти. Ние вече не приемаме обещания. Искаме определени неща. Това е по-добра сделка, но отново е обещание. Нямаме документ, който ясно да постановява това и да има правна стойност“, посочва друг учител.

Все така недоволни от последното предложение на правителството, протестиращите се събраха пред двореца Котрочени и поискаха оставката на управляващите.