Европа

Външната граница на ЕС: Трафикът е силно ограничен, пропускателни пунктове - затворени

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Ситуацията на източната граница на Европа с Русия и Беларус остава напрегната. Полша изгражда стени и огради по границата, за да предотврати неконтролируемата миграция. Трафикът е силно ограничен, а много от пропускателните пунктове са напълно затворени. 

 

На полско-беларуската граница има само един функциониращ граничен пункт, който е за пътнически трафик в Тереспол, а след това е граничният пункт в Кукурки. Както на тези гранични пунктове, така и на този с Русия, са въведени ограничения и вече няма туристически трафик. Там е поставена бариера и системата работи правилно. От август 2021 г. насам се наблюдава участие на беларуските служби в организирането на незаконно преминаване на границата. 

Анна Михалска, говорител на граничната охрана 

Ситуацията на границата с Беларус се е влошила - не само в резултат на миграционната криза, но и заради политическото и военното напрежение. Живеещите в Полша беларуски граждани от опозицията на управляващия Александър Лукашенко настояват за повече санкции. 

 

Хората са вкарани в затвора заради политическите си възгледи, съдилищата не са независими, няма друг вариант, освен да се наложат санкции. Беларуските граждани протестират срещу разполагането на ядрени оръжия в страната им. Това е истинска заплаха за цяла Европа. 

Ян Абадуски, беларуски политически активист в изгнание в Полша

Санкциите, наложени на Русия и Беларус, обаче засягат и полския бизнес в областта на туризма, международния транспорт и търговията. Полските предприемачи са обединили усилията си, за да се борят заедно за оцеляване. 

 

Ние обединяваме предприятията, които са претърпели загуби поради закриването на междуграничния транспорт. Повечето от решенията бяха взети за една нощ, дори нямахме възможност да се подготвим. Искаме да получим помощ от държавната хазна, за да ни бъдат предоставени финансови средства, от които се нуждаем, за да оцелеем. 

Евелина Григатович-Шумовска, основател на Алианса на полските предприемачи "Обединен изток"

Евелина е предприемач и ръководи малка фирма. Тя е успяла да си осигури финансова помощ от държавата за следващите 12 месеца. 

 

В момента при мен работят 68 души. Със затварянето на двата гранични пункта бяха затворени и три от моите офиси, в които имам 23 служители. Все още не ми се е налагало да уволнявам никого, защото успяхме да получим обезщетение. 

Евелина Григатович-Шумовска, основател на Алианса на полските предприемачи "Обединен изток"

Магдалена Ходовник: Зад мен е един от затворените гранични пунктове с Беларус. Въпреки това, поради продължаващото напрежение между Полша и ЕС, от една страна, и Русия и Беларус, от друга, не се очаква в близко бъдеще движението тук да бъде възобновено.

Магдалена Ходовник, за Euronews, от Бобровники.