Европа

Германия затяга миграционния контрол

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

На границата на Германия с Полша полицейското присъствие и проверките зачестяват. Германските власти казват, че мигрантите предпочитат този маршрут, за да пристигнат в страната. Сред тях са много хора от Близкия изток, особено от Сирия.

В Германия те кандидатстват за убежище и са добре дошли в центрове като този, разположен в провинция Бранденбург в източната част на страната.

Няма бъдеще в Сирия, няма сигурност в Сирия, няма вода, няма електричество.

Сириец

След 2015 г. Германия се превърна в имиграционна дестинация. Засилването на контрола тревожи неправителствените организации.

Загрижени сме, че засиленото полицейско присъствие няма да означава повече защита за хората, а ще доведе до повече откази на границата за хора, които имат законна молба за убежище в Германия.

Джудит Вибке, Ръководител Право и застъпничество, Pro Asyl

Въпреки това от вътрешното министерство на Германия посочват, че хората, "заловени" на границата, все още имат възможност да подадат молба за убежище или закрила.

По данни на Берлин е имало повече от 4000 неразрешени влизания от Полша през първите три месеца на тази година.

Желанието да се ограничат пристигащите идва в чувствителен политически контекст, в който според анкетите се наблюдава и възход за крайнодясната “Алтернатива за Германия”. 

Лидерът на консервативните християндемократи в парламента на Бранденбург, регион, граничещ с Полша, иска властите да имат право да отказват влизане на хора, преминаващи границата.

Не говорим за украинци. Досега малко украинци са дошли в Полша и Германия. Тези хора идват от цял свят. От Африка, Сирия, Афганистан, Близкия изток.

Ян Редман, лидер на ХДС в парламента на Бранденбург

Това са позиции, далечни от тези на бившия канцлер Ангела Меркел преди години...Епоха, която сега изглежда е приключила.

Германия посреща бежанци от 10 години и е много мила към сирийците. Семейството ми ме посъветва да дойда в Германия. Хареса ми тук, това е красива страна. Тук има много човещина, споделя сириец.