Европа

Европол разби група за трафик на мигранти по смъртоносен канал през България и Румъния

От Euronews България Euronews България

Европол е разбила група за трафик на мигранти през България и Румъния. Арестувани са 28 души, съобщи БГНЕС като се позова на SchengenVisaInfo.

В операцията на румънската гранична полиция са участвали и представители на българската ГДБОП и германската федерална полиция във Вайдхаус.

Според последното изявление на Европол в деня на акцията полицията е проверила и 29 обекта в Букурещ, Арджеш, Бузъу, Констанца и Брашов.

Румънската гранична полиция е започнала разследване на престъпната мрежа миналата година, след като е арестувала няколко шофьори на микробуси на границата с България. Установени били две групи. Първата била от предимно румънски граждани, които са отговаряли за превоза на мигрантите. Втората – с набирането им.

Трафикът е бил основно от Турция за Германия през България, Румъния, Унгария и Чехия. Заподозрените са прекарвали мигрантите по суша от определени гранични контролно-пропускателни пунктове на българо-румънската граница като ГКПП Остров, ГКПП Гюргево и ГКПП Бекет. След това мигрантите са били държани на места в близост до румънския град Тимишоара за ден или два, преди да бъдат транспортирани до Германия.

„Заподозрените са прекарвали нелегалните мигранти предимно с микробуси и камиони. Този начин на действие, използван до голяма степен от престъпните мрежи, действащи по т.нар. Балкански маршрут, се оказва изключително опасен за живота и здравето на мигрантите“, се казва в изявлението.

Според Европол последните инциденти са завършили с фатален край, като много деца и възрастни са били открити мъртви поради липса на пространство и кислород в купетата, използвани за укриването им по време на транспортирането.