Европа

Държавите в ЕС договориха единен подход за мигрантите

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

С историческо решение завърши първият ден от срещата на вътрешните министри на страните от ЕС в Люксембург. Силовите министри на 27-те постигнаха дълго отлаганото споразумение за справедливо разпределяне на бежанци и мигранти. Две са основните промени в досегашните текстове по темата.

Първо всяка държава ще трябва да приеме пропорционален брой кандидати за убежище. Ако откаже, ще трябва да плати компенсация във фонд, управляван от Съюза. С тези пари ще бъдат подпомагани страните, най-силно подложени на миграционен натиск като Италия и Гърция например. Второ, ще бъде въведена ускорена процедура за разглеждане на молбите в центрове, разположени по границите. Срокът ще бъде до 3 месеца. Тази мярка ще се прилага за кандидати, които имат най-малко шансове да получат бежански статут.

Разбира се, все още имаме да предприемем важни стъпки докато финализираме процеса, но мисля ,че е ясно, че постигнахме огромен напредък по отношение на изграждането на доверие. Днешното решение е доказателство, че има доверие между държавите-членки. Има го и духа на сътрудничество и солидарност. А това означава, че сме силни и можем да постигнем много. Моментът е исторически, защото вече е ясно, че доверието е възвърнато в Европейския съвет, що се отнася до миграцията.

Илва Йохансон, еврокомисар по вътрешните работи

Като цяло промените се смятат като затягане на контрола върху миграцията. Основната цел е тези, които идват от страни, където няма конфликти, като например Мароко и Алжир, да бъдат връщани, а да бъдат допускани само пристигащите от проблемни региони, които се нуждаят от защита. България гласува „въздържал се“.