Европа

Възможен пробив: ЕС може да представи единен миграционен план след години разногласия

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

ЕС изглежда на прага на постигането на историческо споразумение за миграционната си политика. Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон коментира, че 27-те вероятно ще се договорят как да споделят отговорността за приемането на бежанци и мигранти. Това се очаква да се случи в четвъртък по време на среща на вътрешните министри от Общността.

Има 4 основни аспекта в този план за действие: борба с каналджийството, управление на границите, прогрес при връщанията, правни въпроси. Говоря и за бежанците и за мигрантите. Важно при борбата с каналджийството е да задействаме сътрудничеството с Мароко. Искам да благодаря на правителството на Мароко за конструктивната работа досега и за помощта.

Илва Йохансон, еврокомисар по вътрешните работи

Преразглеждането на правилата на ЕС за предоставяне на убежище ще бъде сред основните теми на дебати. Йохансон допълни, че предварителната сделка не предвижда "задължителни премествания" на хора. Неизменно темата за войната в Украйна ще определи курса на новата европейска политика:

Мисля, че трябва да се гордеем, с това което сме постигнали досега. Не трябва да подценяваме предизвикателствата, които още стоят пред нас. Но е важно да кажем едно- ако нещата се влошат, надявам се да не стане така, но ако се влошат, страните-членки са готови да приемат още бежанци.

Илва Йохансон, еврокомисар по вътрешните работи

Постигането на съвместен подход за справяне с миграционната криза се оказа почти невъзможно за страните през 2015 г. Страните на пристигане като Испания, Италия, Малта и Гърция поискаха повече помощ от ЕС. По-силните икономически държави като Германия и Франция пък заявиха, че не могат да бъдат единствените места, където новопристигащите да се установяват за постоянно. Трети страни като Унгария например, отказаха категорично да приемат мигранти, което изостри тона между премиера Виктор Орбан и останалите европейски лидери.