Европа

Започна украинската контраофанзива

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Дългоочакваната контраофанзива за връщане на украински територии, които са под контрола на Русия, започна. Това съобщи Институтът за изследване на войната. 

Според източници на Euronews контранастъплението ще се разгърне на най-малко три фронта - Бахмут, Вухледар, за да раздели руската линия на две и в района на Запорожие, като целта вероятно е руснаците да бъдат изтласкани към Крим. 

От Киев отдавна дават сигнали, че няма да съобщят началото на контраатаката.

Според анализа на Института за изследване на войната, тя няма да се разгърне като единична голяма операция, а вероятно ще се състои от много контрадействия на многобройни места с различен размер и интензивност в продължение на седмици. Според тинк-танка в първоначалния етап трябва да се очакват неуспехи, може да се наблюдават и най-големите украински загуби, тъй като включват проникване в подготвени отбранителни позиции.

Междувременно спасителни екипи продължават да работят ден и нощ в търсене на хора, блокирани заради наводнението след взрива на стената на язовира “Хаковка” в Южна Украйна.  Под вода в Херсонска област са около 600 квадратни километра и хиляди къщи.  

Украинският президент Володимир Зеленски посети засегнатите райони. Преди това призова международните хуманитарни организации - като Червения кръст - да предприемат незабавни действия, за да помогнат на хората, които се борят за оцеляване. И отправи критики. 

Всеки човек, който умре там, е присъда за съществуващата международна архитектура и международни организации, които са забравили как да спасяват животи. Ако няма международна организация в района на това бедствие сега, това означава, че тя изобщо не съществува, че не е способна да функционира.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Докато тече евакуацията на хора, Киев и Москва си размениха обвинения за обстрел в Херсон. Съобщава се и за жертви. 

Спасителните операции допълнително се усложняват заради мините в района, които са били отнесени от течението и могат да се взривят.