България

Петър Колев: В Скопие да покажат лидерство и да започнат да изпълняват условията

От Euronews България Euronews България

Сега е нужно лидерство в Скопие и държавници, които да поемат тази подадена ръка и да започнат да изпълняват условията, които са предвидени.

Така коментира последните развития по казуса с българското вето за Северна Македония председателят на „Граждански демократичен съюз“ в Република Северна Македония (РСМ) Петър Колев.

Според Любов Панайотова, директор на фондация „Европейски институт“, с решението на българския парламент от днес най-накрая се е намерил някакъв изход от тупика, в който сме били заседнали от 2019 г. насам и оцени т.нар. "френско предложение" като много положително.

Моето мнение е, че е прекрасно.

Любов Панайотова, директор на фондация "Европейски институт"

Тя посочи, че започва един много конкретен технически процес, който ще се следи от страните членки, включително от България и страната ни ще може във всеки един момент да наложи вето в дадена материя.

Петър Колев отбеляза, че македонският въпрос е вътрешнополитически за България повече от 100 години.

Според него проблемът между двете държави не е във формулациите, а в изпълнението на договореностите и даде за пример декларацията за приятелство от 1999 г. и договора от 2017 г.

Затова в този момент смятам, че крачката, която направи българският парламент, държавници и общество като цяло е един изключетелен шанс за РСМ. Сега е нужно лидерство в Скопие и държавници, които да поемат тази подадена ръка и да започнат да изпълняват условията, които са предвидени.

Петър Колев, председател на партия „Граждански демократичен съюз“ в Северна Македония

Toй призова властите в РСМ да започнат процедурата по промяна на конституцията на страната и да изчистят учебниците от езика на омразата.

По думите му България за пореден път подава ръка на Македония, а Любов Панайотова подчерта, че в Северна Македония не трябва да изпускат този шанс.