България

Парламентът реши: Подкрепяме Северна Македония за ЕС

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Парламентът одобри проекторешението на ДБ за урегулиране на отношенията между България и РС Македония, прието от Комисията по външна политика.

Така НС даде мандат на Министерски съвет да одобри френското предложение за спора с РС Македония, предаде БГНЕС.

Решението беше взето със 170 гласа „за“, 37 „против“ и 21 „въздържал се“.

В него се потвърждават условията, при които София може да подкрепи процеса на евроинтеграция на РСМ. Те са:

-прецизиране на текста на проекта на Заключенията на Съвета, така че да гарантира вписването на българите в Конституцията на РСМ в разпоредбите, в които са спомената други народи и на равна основа с тези народи;

-подобряване на предложените проект за Преговорна рамка и проект на Заключения на Съвета с цел по-ясно отразяване на обстоятелството, че нищо в процеса на присъединяване на РСМ в ЕС не може да бъде тълкувано като признание на Република България на съществуването на "македонски език";

-гаранции, че добросъседството остава хоризонтален критерий в рамките на целия процес на присъединяване на РСМ към ЕС, за чието изпълнение ЕК да информира Съвета преди всяка Междуправителствена конференция;

-включване на референция към Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. и протоколите от заседанията на съвместната Междуправителствена комисия по чл. 12 от този Договор в Преговорната рамка във връзка с одобряването от Съвета на ЕС на общите позиции за Междуправителствените конференции ЕС-РСМ.

Основни позиции на партиите

Депутатът от "Възраждане“ и заместник-председател на Комисията по външна политика Ангел Георгиев предложи точка 1 от дневния ред да отпадне, защото "няма промяна в политическата обстановка в РС Македония".

„РСМ не се е реформирала. В настоящия си вид този парламент морално е фалирал и не може да вземе решения по такива фундаментални въпроси за десетилетия напред“, каза Георгиев. Според него не е държавническо предложения, внесени в 12 без 10 секунди, да бъдат обсъждани с такава лекота.

„Не може нещо толкова важно да бъде разглеждано за половин час, да бъде входирано вчера и да се гласува днес“, каза още Георгиев. Неговото предложение бе отхвърлено с гласовете на 188 депутати и подкрепено от едва 12.

"Стратегическият интерес на България е РС Македония и страните от Западните Балкани да се присъединят към ЕС. Правителството на Бойко Борисов още през 2018 г. определи този въпрос като основен приоритет на първото българско председателство на ЕС", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Атанасова припомни, че правителството на ГЕРБ е подписало Договора за приятелство с РСМ още през 2017 г.

„През 2019 г. поискахме от нашите партньори неговото изпълнение в цялост. Поискахме спирането на езика на омразата и претенциите към българското историческо минало да станат част от Преговорната рамка. Това сме отстоявали и на КСНС“, каза тя и благодари на нашите партньори от Европа, че приеха загрижеността на София.

„Предложението на Френското председателство реферира към двустранните протоколи, които трябва да бъдат подписани от двете страни. Протоколът е пътна карта и той трябва да бъде подписан от правителството преди Преговорната рамка. Внесохме предложение за одобряване на Френското предложение, за да не изпуснем този исторически шанс“, заяви Атанасова.

Тя подчерта, че партия ГЕРБ преди няколко години отвори вратата на Европа за РСМ и днес тя отново дава зелена светлина тази страна да започне преговори за присъединяване.

"За да има мир и стабилност на Балканите, ние трябва да членуваме в общи ценностни съюзи, като НАТО и ЕС". Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Водени от философията на заедността Балканите трябва да членуваме в общи съюзи, а не да издигаме стени помежду си. Трябва да премахваме бариери“, каза Карадайъ.

В момента имаме един добър шанс да направим една добра крачка в тази посока. „Докато Балканите имаме проблеми, и Европа ще има проблеми. Сега можем да направим една голяма крачка. Не да ползваме тези цели за разделение, а да ги ползваме за ценностно обединение в ЕС. Това, което не направи изпълнителната власт през последните 6 месеца, вместо да обещава, а да предприеме необходимите действия, вместо да се говори, да се действа. Трябваше да се внесе Френското предложение в НС. Затова ние от ДПС го направихме в първия удобен политически момент“, каза Карадайъ.

Той подчерта, че темата за евроинтеграцията на РСМ не трябва да се смесва със свалянето на коалиционното правителство на Кирил Петков, което нямаше как да издържи във времето заради своите вътрешни различия.

„Този въпрос трябва да намери решение сега и да не се отлага“, каза лидерът на ДПС.

Гледам на предложението като въплъщение на дълги усилия и на дискусии с Външно министерство, гледаме в същата посока, в която гледат и предложенията на колегите от ГЕРБ и от ДПС. И в този смисъл чисто по същество и трите предложения могат да са с една сила подкрепени. Това каза от парламентарната трибуна съпредседателят на коалиция „Демократична България“ Христо Иванов.

„Когато става дума за такива важни национални теми считам за най-нормално професионално да работим заедно, независимо от всички други политически разделения“, заяви той.

По думите му това не означава, че съответните политически групи са част от „някакви коалиции“, а че си вършат работата, за която им се „плаща от суверена“.

„Добро е т.нар. френско предложение. Това беше заявено и от външния министър многократно и ясно, за което ѝ благодаря, и от президента Радев, и от всички експерти и наблюдатели по тази тема“, заяви Иванов.

В Скопие за това предложение казват, подчерта той, че то в такава степен защитава българския интерес, че за тях е абсолютно неприемливо дори когато става дума за въпроса дали Македония ще получи възможност да се присъедини към ЕС.

Лидерът на партия “Възраждане” също коментира . “Българският национален интерес е България да бъде свободна и просперираща. Да направим така, че с днешното решение НС да бъде един добър пример. Иначе националното предателство няма да бъде последно”, каза Костадинов.

Декларацията, която беше наситена с много исторически факти и препратки към Балканските войни, беше насочена срещу гласуването за отпадане на ветото за започване на преговори на РС Македония с ЕС. Това е първа точка в дневния ред.

Костадинов призова сегашното НС да не приема решения, които да погребат мечтата за българския национален идеал. „Не само „Възраждане“, но всеки един нормален българин няма да приеме национално предателство“, подчерта той.

Лидерът на партията заяви, че в момента се намираме в ситуация, в която трябва да се обърнем назад и да видим кога сме постигали успехи. „Постигали сме успехи, когато сме били единни. Неуспехите са идвали, когато сме се поддавали на чужд натиск“, каза той.

“Много смело казвате, че това е било най-доброто предложение, като че ли това е било искането на България. Нито едно предложение не покрива исканията на България, така че не се крийте зад половин изречение на министъра на външните работи. Вчера Макрон заяви "ние упражнихме много силен натиск върху България и искам да поздравя премиера Петков, той направи всичко". От началото на годината разправяме, че Петков работи срещу решенията на българския народ, позицията ни, нагласите ни. Дори и да гласувате това в зала, няма да имате национално съгласие, нито обществена подкрепа. Днешният ден е позорен за България, защото както винаги народни представители ще бъдат национални предатели“, заяви председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

"Ветото свърши своята работа", пък каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Биков заяви, че не очаква някой друг да защити българския национален интерес. „Нито Франция, нито Германия. Очаквам българският национален интерес с инструментите, които ни дава ЕС, да бъде защитаван последователно от всички български правителства оттук нататък, независимо от коя коалиция и партия са“, каза той.

Според него ние трябва да сме готови да даваме на РСМ, ако искаме да имаме влияние там.

„Не може да очакваме просто любов от РСМ. Трябва да мислим в реалистичен порядък, а не в романтичен. Именно романтизмът ни докара дотам днес да не можем да говорим на един език с нашите братя в РСМ, въпреки че говорим на един език. Това трябва да се промени от нас и от тях“, каза депутатът от ГЕРБ.

„Българите в РСМ са тези, които са за Европа. Който е против България в РСМ е против Европа. Не трябва да си позволяваме да превърнем антибългарските настроения в РСМ в проевропейски, защото то не са“, заяви Биков. Той подчерта, че от 1992 г. България се опитва да отскубне РСМ от орбитата на Югославия.

„Всички антибългарски елементи в РСМ трябва да го знаят. Ние ще продължим последователно да го правим, докато РСМ стане европейска страна и ние заживеем без граница, както нашите прадеди“, добави Тома Биков.

Ще гласувам с абсолютна чиста съвест за днешното решение за даване на зелена светлина на българското правителство да одобри предложената от Френското председателство предложение за Преговорна рамка. Това заяви депутатът от ГЕРБ и бивш външен министър Екатерина Захариева, предаде репортер на БГНЕС.

Захариева обясни, че ще гласува така, защото правата на македонските българи, езикът на омразата, преустановяване на дискриминацията срещу тях, зачитане на техните права стават част от клъстера фундаментални въпроси и ще се наблюдават през целия период.

„Много хора си мислят, че искането на България е дребно историческо заяждане, а то е борба за бъдещето. Ако продължава кражбата на историята, пропагандата и езикът на омразата, ние ще продължим да възпитаваме поколения, които се мразят. От това губят всички граждани и най-вече гражданите на РСМ“, подчерта Захариева.

Френското предложение се състои от три независими елемента, които само в комплект могат да отговорят на въпроса дали РСМ е готова да започне преговори за членство в ЕС.

Първият документ, проектозаключенията на Съвета, ни казва че темата "двустранни отношения Скопие-София " ще бъде част от преговорния процес. Този документ, както и вторият документ, преговорната рамка, реферират към трети, ключов документ - двустранен протокол, в който няма нищо френско и е изцяло продукт на договореност между Външните министерства на двете страни. Това е всъщност пътната карта с конкретни ангажименти и етапи, които Скопие трябва да изпълни в замяна на това ние да вдигнем ветото.