Общество

Бивш шеф на ЦСБОП: Убийството на Къро прилича на военна операция

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Възможно е да има връзка между убийството на Къро и завръщането на Ангел Христов у нас.

Това коментира в студиото на Euronews Bulgaria бившият директор на ЦСБОП Тихомир Стойчев.

Българските служби задължително трябва да бъдат включени в разследването, защото през годините, в които той е бил свързан с ъндърграунда са минали в България. Навръзват се в една странна схема от взаимни обвързаности от самото начало на появата на силовите групировки. Натрупаният от тях капитал търси да бъде реинвестиран в чисти дейности, търси и влияние. Отдавна се говори, че са изградили свои собствени служби за сигурност или да влязат в съществуващите, за да пазят собствените си интереси.

 

Същият този капитал търси да свърже престъпния свят с политическия. Корупцията, заедно с насилието или заплахата от насилие е един от инструментите. Виждаме особени закони, които са приемани или сякаш умишлено оставени вратички.

Ако си спомняте появата на „Мултигруп“ беше съизмерима с влиянието на държавата. Този капитал продължава да влияе в държавата и там където държавата се оттегляше се настаняваха престъпните структури. Най-напред това стана в охраната, по-късно в застраховането, накрая се оказа, че банковият капитал е бил доста произволно, но на подбрани хора даван като кредит. После тези кредити се оказаха несъбираеми.

Това, че организираната престъпност застрашава националния интерес е безспорно.

Не знам защо името на Делян Пеевски пак изплува. Той е депутат и му се пази място в следствието. Направи някаква стремглава кариера, само защото майка му е била директор на спортния тотализатор. Никой не може да разбере там има ли някаква престъпна пирамида и какво е неговото влияние в политическия живот.

Над 150 човека, които се свързваха с групировките са убити в България. Имаше съмнения за политически поръчки, защото те са неудобни свидетели, но никой не посмя да повдигне завесата. Възможно е и в случая с Красимир Каменов да имаме нещо такова. Убийството му прилича на военна операция. Там участват сериозни хора. Кой го е поръчал, дали е от България, дали са политици, които се страхуват, че при един конфликт с главния прокурор той може да се разговори? В едни такива конфликти неудобните свидетели стават излишни.

Вижте цялото интервю във видеото.