Общество

Адв. Рангелов за убийството на Къро: Или не е изпълнил обещание, или не е върнал пари

От Марина Матева Марина Матева Водещ

„Много е възможно да се случи (отстраняването на главния прокурор – бел. ред.), защото гласуването във ВСС по отношение на допустимостта на искането на шестимата прокурори, мина с 14 към 4 гласа. Трябва да се има предвид, че има разлика между допустимост и по същество.“

Това коментира в студиото на Euronews PrimeTime адвокатът Людмил Рангелов.

Ако се подходи сериозно към това основание – намесата на главния прокурор в процесуално-следствени действия, изразяващи се в присъствието на един израелски експерт, това е несериозно и смешно като основание за освобождаване от длъжност на главния прокурор.

Всякакви приказки на политически лидери или депутати, че този механизъм не е с оглед личността на главния прокурор, не са верни. Самата бързина, самата спешност да прокарат възможността главният прокурор да бъде освободен между влизането на този закон в сила и произнасянето евентуално на Конституционния съд по искането на Гешев за обявяването на противоконституционни на част от така наречения закон“, смята адв. Рангелов.

Той посочи, че дори законът да бъде обявен за противоконституционен, ако главният прокурор е отстранен междувременно, той няма да бъде възстановен на длъжността.

Според адв. Рангелов действията на депутатите не говорят за намерения за сериозна съдебна реформа, а за желанието на политически сили да овладеят съдебната власт.

„За мен е шокиращо решението да се проведе нов избор от прокурори и съдии на членове на ВСС“, коментира още той.

Както не е независима българската прокуратура, така не е независим и българският съд. Това са отделни случаи и действия на прокурори, респективно съдии, които са склонни да изпълнят някаква политическа поръчка, оформена чрез лостовете на влияние върху съдебната система.

„Утре отстраняват Гешев, да кажем. Кого ще сложат на негово място? Кой от гражданите си представя, че на мястото на Гешев ще бъде поставен човек, който ще е едновременно компетентен, почтен и независим и че никой няма да иска да го контролира? Просто ще дойде друг Гешев – зависим и контролиран“, посочи адв. Рангелов.

Според него най-интересната версия за убийството на Красимир Каменов-Къро е, че той по някакъв начин е свързан с атентата срещу Гешев и тези, които са поръчали през него това действие, сега го отстраняват.

„Привлекателна е като артикулация, но е малко вероятна. Почти сигурно е, че убийството на Красимир Каменов се дължи на неговите криминални връзки и вероятно криминални действия. Или не е изпълнил определено обещание, или не е върнал определени пари. Това е най-високата степен на вероятност да е причина за това убийство“, смята адв. Рангелов.

Целия разговор вижте във видеото.